Pieczone żeberka z glazurą musztardowo-miodową

Pieczone żeberka w glazurze miodowo-musztardowej

Żeberka w glazurze musztardowo-miodowej to doskonały przepis na wystawny obiad. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt i smak przewyższają najśmielsze oczekiwania!

Składniki (5 porcji):

  • żeberka (1 kg)

Marynata do żeberek – składniki:

  • olej (250 ml),
  • sól, pieprz młotkowany (do smaku),
  • musztarda (3 łyżki),
  • majeranek, tymianek (po szczypcie),
  • drobno posiekany czosnek (3 ząbki),
  • pieprz cayenne dla ostrości (pół szczypty),
  • papryka słodka (szczypta),
  • sól, pieprz młotkowany (do smaku),

Przygotowanie:

Wszystkie składniki do marynaty mieszamy ze sobą. Kilogram żeberek porcjujemy na mniejsze kawałki i łączymy z marynatą, a następnie odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przekładamy żeberka do żaroodpornego naczynia i pieczemy pod przykryciem, w temperaturze 160 stopni – około 45 minut. Następnie ściągamy przykrycie i odlewamy ewentualny tłuszcz, a mięso polewamy glazurą zrobioną z 5 łyżek miodu, 2 łyżek musztardy i 1 łyżki majonezu (najlepiej Winiary Dekoracyjny, gdyż dobrze znosi pieczenie). Całość pieczemy kolejne 15-20 minut.

Porada:

Glazury używam dopiero pod koniec pieczenia aby uniknąć efektu palonego cukru. Trzeba pamiętać, że cukier  w wysokiej temperaturze prawie zawsze ulega znacznej karmelizacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *