Żeberka w glazurze musztardowo-miodowej to doskonały przepis na wystawny obiad. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt i smak przewyższają najśmielsze oczekiwania!
Składniki (5 porcji):
- żeberka (1 kg)
Marynata do żeberek – składniki:
- olej (250 ml),
- sól, pieprz młotkowany (do smaku),
- musztarda (3 łyżki),
- majeranek, tymianek (po szczypcie),
- drobno posiekany czosnek (3 ząbki),
- pieprz cayenne dla ostrości (pół szczypty),
- papryka słodka (szczypta),
- sól, pieprz młotkowany (do smaku),
Przygotowanie:
Wszystkie składniki do marynaty mieszamy ze sobą. Kilogram żeberek porcjujemy na mniejsze kawałki i łączymy z marynatą, a następnie odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przekładamy żeberka do żaroodpornego naczynia i pieczemy pod przykryciem, w temperaturze 160 stopni – około 45 minut. Następnie ściągamy przykrycie i odlewamy ewentualny tłuszcz, a mięso polewamy glazurą zrobioną z 5 łyżek miodu, 2 łyżek musztardy i 1 łyżki majonezu (najlepiej Winiary Dekoracyjny, gdyż dobrze znosi pieczenie). Całość pieczemy kolejne 15-20 minut.
Porada:
Glazury używam dopiero pod koniec pieczenia aby uniknąć efektu palonego cukru. Trzeba pamiętać, że cukier w wysokiej temperaturze prawie zawsze ulega znacznej karmelizacji.