Taka wersja pierogów to szczególna gratka dla miłośników łososia. Ten wędzony jest mocno wyczuwalny i dodaje im szczególnego charakteru. Mimo ilości składników, przygotowanie farszu jest banalnie proste, czego z pewnością nie można powiedzieć o bogatym i złożonym smaku samych pierogów.
SKŁADNIKI:
- ciasto pierogowe,
- 500 g mrożonych brokułów,
- 100 g wędzonego łososia,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 białe cebule,
- 1 jajko,
- 100 g śmietany,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 30 g migdałów,
- serek topiony,
- świeży koperek,
- sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, z dodatkiem łyżki cukru. Hartujemy w zimnej wodzie by nie straciły koloru i odcedzamy, a następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy podsmażoną z czosnkiem cebulę. Wbijamy jajko, dokładamy serek, posiekany koperek i łososia. Całość doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z masłem lub oliwą czosnkową, posypane prażonymi migdałami.