PIEROGI Z BROKUŁAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Taka wersja pierogów to szczególna gratka dla miłośników łososia. Ten wędzony jest mocno wyczuwalny i dodaje im szczególnego charakteru. Mimo ilości składników, przygotowanie farszu jest banalnie proste, czego z pewnością nie można powiedzieć o bogatym i złożonym smaku samych pierogów.

SKŁADNIKI:

  • ciasto pierogowe,
  • 500 g mrożonych brokułów,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 białe cebule,
  • 1 jajko,
  • 100 g śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 30 g migdałów,
  • serek topiony,
  • świeży koperek,
  • sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, z dodatkiem łyżki cukru. Hartujemy w zimnej wodzie by nie straciły koloru i odcedzamy, a następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy podsmażoną z czosnkiem cebulę. Wbijamy jajko, dokładamy serek, posiekany koperek i łososia. Całość doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z masłem lub oliwą czosnkową, posypane prażonymi migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *