PIEROGI Z SEREM, WANILIĄ I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

Mięciutkie, puszyste pierogi, którym nie sposób się oprzeć. Pyszny twarożek o aromacie wanilii i pomarańczowym posmaku, zawinięty w delikatne ciasto – dla wielu z nas to wspomnienie dzieciństwa i uwielbianych obiadów „na słodko”. 

SKŁADNIKI:

  • ciasto pierogowe,
  • 500 g sera twarogowego tłustego,
  • 1 opakowanie – 2 łyżki cukru waniliowego,
  • cukier kryształ – do smaku,
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 2 żółtka.

SOS WIŚNIOWY:

  • 200 g mrożonych wiśni,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżka mąki mąka ziemniaczanej,
  • 50 ml czerwonego wina.

PRZYGOTOWANIE:

Ser kruszymy dodajemy cukier waniliowy, żółtka, skórkę pomarańczy i dosmaczamy cukrem kryształem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, a następnie nakładamy na przygotowane krążki lub kwadraty ciasta pierogowego. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, a gdy wypłyną na powierzchnię, to dajemy im jeszcze około 2 minut.

W międzyczasie przygotujemy sos wiśniowy. W garnku rozpuszczamy cukier, wrzucamy zamrożone wiśnie, podlewamy winem i doprowadzamy do zagotowania przez 2 minuty, a następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

Smakują doskonale podane z ciepłym sosem wiśniowym i drobno siekaną miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *