Wyruszamy na piknik!

Co zabrać ze sobą na piknik, by było smaczne, zdrowe i pożywne? Jedzenie na piknik powinno być proste w przygotowaniu i łatwe w przenoszeniu. Może być słodkie, ale i wytrawne. Dziś zachęcamy Was do tej formy spędzania wolnego czasu! Poniżej znajdziesz pomysły na pyszne, piknikowe menu.

Sałatka z marchewką, rodzynkami, kolendrą i pikantnym dressingiem

Składniki:

  • 150 g rodzynek
  • 30 ml harissy
  • 120 ml soku z cytryny
  • 60 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 800 g marchewek
  • 2 pęczki kolendry
  • 450 g fety

PRZYGOTOWANIE: Rodzynki zalać wrzątkiem, moczyć ok. 5 minut, po czym odcedzić. Harissę wymieszać z sokiem z cytryny i wlać do niej cienką strużką oliwę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Marchewki obrać i pokroić w słupki. Połączyć z dressingiem, rodzynkami i listkami kolendry. Na końcu delikatnie połączyć z pokruszoną fetą.

Orzeźwiające zielone smoothie

Składniki:

  • 1 jabłko
  • około 10 listków bazylii
  • około 1,5 szklanki soku z brzozy (lub klarownego soku jabłkowego)
  • 2 – 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy lub cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE: Jabłko obrać, pokroić, wyciąć gniazda nasienne, włożyć do pojemnika blendera. Dodać liście bazylii, wlać sok z brzozy, sok z limonki, syrop i zmiksować tak aby nie było widocznych cząstek bazylii. Można przecedzić przez sitko jeśli lubimy gładszą konsystencję smoothie.

Roladki z tortilli

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 placki tortilli
  • hummus
  • liście kolendry lub bazylii
  • 9 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 awokado
  • 1 limonka

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie i długie plastry. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować po ok. 4 minuty z każdej strony pod koniec skrapiając oliwą, doprawiając solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odłożyć na talerz i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Tortille posmarować hummusem, ułożyć plasterki grillowanej cukinii, posypać listkami kolendry lub bazylii, dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory. Awokado obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z limonki. Ułożyć na tortillach w tym samym kierunku co cukinia. Zawinąć roladkę wzdłuż plastrów cukinii i pokroić w poprzek na ok. 3 cm kawałki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *