Były przebojem „Gotowania na żywo” z Tomaszem Szymańskim. Sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek. Placki z cieciorki są doskonałe dla wszystkich, którzy cenią zdrowe odżywianie. A to, że są po prostu pyszne, tylko utwierdza nas w przekonaniu, że koniecznie musicie je zrobić sami.
Składniki (4 porcje):
- cieciorka Bonduelle (1 puszka),
- mąka kukurydziana (50 g),
- mąka pszenna (50 g),
- czosnek (2 ząbki),
- jajka (2 sztuki),
- cukier trzcinowy (2 łyżki),
- kminek (do smaku)
- świeże chili, kolendra i natka pietruszki.
Przygotowanie:
Odsączoną cieciorkę miksujemy blenderem, dodajemy posiekane: chilli, kolendrę, czosnek i natkę pietruszki. Następnie wsypujemy mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i z niej formujemy niewielkie placuszki. Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy nasze placki z obu stron przez kilka minut. Po usmażeniu można je jeszcze odsączyć w papierowym ręczniku. Pyszne placki z cieciorki gotowe!