Placki z cieciorki

Były przebojem „Gotowania na żywo” z Tomaszem Szymańskim. Sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek. Placki z cieciorki są doskonałe dla wszystkich, którzy cenią zdrowe odżywianie. A to, że są po prostu pyszne, tylko utwierdza nas w przekonaniu, że koniecznie musicie je zrobić sami.

Składniki (4 porcje):

  • cieciorka Bonduelle (1 puszka),
  • mąka kukurydziana (50 g),
  • mąka pszenna (50 g),
  • czosnek (2 ząbki),
  • jajka (2 sztuki),
  • cukier trzcinowy (2 łyżki),
  • kminek (do smaku)
  • świeże chili, kolendra i natka pietruszki.

Przygotowanie:

Odsączoną cieciorkę miksujemy blenderem, dodajemy posiekane: chilli, kolendrę, czosnek i natkę pietruszki. Następnie wsypujemy mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i z niej formujemy niewielkie placuszki. Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy nasze placki z obu stron przez kilka minut. Po usmażeniu można je jeszcze odsączyć w papierowym ręczniku. Pyszne placki z cieciorki gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *