Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Placki ziemniaczane to powrót do tradycyjnej polskiej kuchni, do wspomnień z czasów dzieciństwa. Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że placki mają bardziej wyrazisty smak. Niesamowicie proste w wykonaniu, na pewno na stałe zagoszczą w Twoim menu.

 

Składniki:

  • 2 jajka.  
  • 350 g ziemniaków,      
  • 400 g kiszonej kapusty, 
  • 3-4 łyżki mąki, 
  • olej – do smażenia,
  • 300 ml śmietany 24% (do podania), 
  • sól – do smaku,
  • pieprz czarny mielony – do smaku,
  • sok z 1/2 cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiszoną kapustę siekamy i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajka i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodajemy odrobinę wody i smażymy na oleju. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy na plackach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *