Placki ziemniaczane to powrót do tradycyjnej polskiej kuchni, do wspomnień z czasów dzieciństwa. Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że placki mają bardziej wyrazisty smak. Niesamowicie proste w wykonaniu, na pewno na stałe zagoszczą w Twoim menu.
Składniki:
- 2 jajka.
- 350 g ziemniaków,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 3-4 łyżki mąki,
- olej – do smażenia,
- 300 ml śmietany 24% (do podania),
- sól – do smaku,
- pieprz czarny mielony – do smaku,
- sok z 1/2 cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiszoną kapustę siekamy i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajka i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodajemy odrobinę wody i smażymy na oleju. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy na plackach.