PLACUSZKI À LA NALEŚNIKI Z LIMONOWYM SYROPEM

Odrobina szaleństwa, słodka odmiana po tradycyjnych wytrawnych śniadaniach. Taka wersja naleśników z meksykańską nutą znajdzie grono stałych wielbicieli.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka 3%,
  • ½ szklanki wody,
  • 2 całe jajka,
  • sól,
  • oliwa,
  • 6 łyżek cukru trzcinowego,
  • 3 soczyste limonki.

PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy: mąkę, mleko, szczyptę soli, wodę i jajka. W razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki – placuszki. Najlepiej na małej patelni i dość grube.

SYROP:

Cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy sok z odciśniętych limonek, dokładnie mieszamy i polewamy nasze placuszko-naleśniki.

Doskonale smakują solo lub z dodatkiem garści mrożonych owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *