Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

Ciasto francuskie powinno mieć wiele warstw – dzięki temu zyskuje kruchość i delikatność. Na pewno będzie stanowić świetną otulinę dla wieprzowych polędwiczek z ziołami… Spróbujcie, bo warto!

Składniki (4 porcje):

  • polędwiczki wieprzowe (1 kg),
  • ciasto francuskie (300 g),
  • czosnek (4 ząbki),
  • olej lub oliwa (2 łyżki),
  • majeranek, tymianek, pieprz (po 1 łyżeczce),
  • sól (szczypta).

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy przyprawami i solą i odstawiamy na 30 minut by aromat i smak ziół przeszedł do mięsa. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szybko obsmażamy polędwiczki ze wszystkich stron na złoto. Rozwijamy ciasto francuskie, na środek kładziemy polędwiczkę i dokładnie owijamy ją ciastem. Pamiętajmy, aby zalepić brzegi. Całość wkładamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 35 minut. Smacznego!

2 komentarze

Skomentuj Anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *