Polędwiczki z grilla z suszonym rozmarynem

Idealne grillowane polędwiczki są ładnie przypieczone z wierzchu, a w środku miękkie i soczyste. Wystarczy je delikatnie przyprawić, gdyż już same w sobie są przepyszne. Pamiętaj tylko, że na takim mięsie nie warto oszczędzać – im jego jakość jest lepsza, tym większa przyjemność z grillowania.

Składniki (4 porcje):

  • polędwica (500 g),
  • oliwa z oliwek,
  • suszony rozmaryn,
  • sól (do smaku),
  • świeżo zmielony pieprz.
 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w grube plastry (ok. 2-3 cm), a następnie nacieramy odrobiną soli i rozmarynem. Nie rozbijajmy polędwiczek, jak to sugeruje wiele przepisów – zachowamy dzięki temu wszystko, co najlepsze. Każdy kawałek polędwiczki skrapiamy z obu stron odrobiną oliwy z oliwek. Mięso odstawiamy na min. 30 minut, aby złapało nieco aromatu oliwy i ziół.

Polędwiczki pieczemy na bardzo gorącym grillu, zwykle po ok. 2 minuty z każdej strony (do momentu uzyskania ładnego zarumienienia z wierzchu, ale tak, by nie wyschły i były soczyste). Podajemy z grillowanymi warzywami i pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *