Pomidorowa z pieczonych pomidorów. Z makaronem!

Każdy wie, że zupy w polskiej kuchni odgrywają wyjątkowo ważną rolę. Tak samo jest u nas, dlatego odświeżyliśmy nasze przepisy. Chcemy się nimi z Wami podzielić – tak, by każdy mógł odtworzyć je łatwym sposobem we własnej kuchni.

Zupa krem z pieczonych pomidorów podawana jest u nas z makaronem i świeża natką pietruszki. Dokładnie taki smak pamiętamy z dzieciństwa – intensywnie pomidorowy, pełny i przyjemnie gładki – to smak, który zawsze cieszy!

  Przepis na zupę pomidorową z pieczonych pomidorów

Składniki:

    • opakowanie (ok. 450g) pomidorów pelati
    • 1 duża cebula
    • 1 duża marchewka
    • olej rzepakowy
    • litr wody
    • 5 łyżek pasty miso (jasnej)
    • 10 łyżek koncentratu pomidorowego
    • papryka słodka wędzona
    • sól
    • cukier
    • pieprz mielony
    • czosnek granulowany
    • ulubiony makaron
    • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE: Pomidory pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 25 minut. W tym czasie cebulę i marchew kroimy w grubą kostkę i przesmażamy na oleju z czosnkiem. Następnie warzywa zalewamy wodą, dodajemy upieczone pomidory, koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Dodajemy pastę miso i przyprawy, gotujemy około 20 minut. Po delikatnym ostygnięciu zupę miksujemy na gładką masę i przecieramy przez sito.

Gotujemy makaron i podajemy z zupą naszym gościom!

Pro tip: Może i używamy do tego przepisu włoskich pomidorów i pasty miso, ale nie zapominajcie o siekanej pietruszce i łyżce śmietany – bez nich nie ma domowej pomidorówki!

Długo testowaliśmy nasze receptury na zupę pomidorową, aż stworzyliśmy tę najlepszą – w końcu to królowa zup, a w poniedziałek jest w każdym polskim domu. Ba, ludzie piszą o niej nawet piosenki! To o niej trwa nierozstrzygnięta debata: czy ma być z ryżem czy z makaronem? My wybraliśmy tę drugą opcję, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście zdecydowali po swojemu. Naszą pomidorówkę podkręciliśmy jasną pastą miso, więc nie mówcie tradycjonalistom, jak udało nam się uzyskać ten smak! 

Sprawdźcie sami i zaskoczcie swoich bliskich smakiem jednej z najbardziej popularnych zup.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *