POMYSŁY NA DANIA Z SOCZEWICY

Soczewica, doceniana szczególnie przez wegetarian, posiada nie tylko bogaty zestaw witamin i minerałów, ale także stanowi świetne źródło białka, przez co można ją traktować jako alternatywę dla mięsa. W zależności od odmiany, charakteryzuje się różnym kolorem (czerwona, zielona, żółta, brązowa, czarna) i także smakiem, co daje możliwości wykorzystania jej w kuchni na różne sposoby.

Z soczewicy możemy przygotować:

  • zupy
  • sosy
  • pasztety
  • pasty na kanapki
  • farsz do pierogów, krokietów, gołąbków, lasagne
  • kotleciki

  • Ponadto może ona stanowić dodatek do:

  • sałatek
  • kotletów mielonych
  • pieczywa


  • Możliwości wykorzystania soczewicy jest naprawdę wiele, w zależności od tego co lubimy lub czego chcemy spróbować. Poniżej znajdziecie nasze dwie propozycje na dania z soczewicy.

      Pasztet z soczewicy

    Składniki:

    • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    • 3 cebule
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 1 jajko
    • przyprawy: 2 łyżki mielonego kumniu, 1 łyżka kolendry, 1 łyżeczka chilli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • sól

    PRZYGOTOWANIE:
    Soczewicę gotujemy do momentu, aż będzie miękka i blendujemy na gładka masę. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz sól. Dodajemy do soczewicy. Do całości wbijamy żółtko jajka i dobrze mieszamy. Białko z jajka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z całą masą, dodając pod koniec natkę pietruszki. Przekładamy masę do formy o wymiarach ok. 20×10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.



    Azjatycka zupa z soczewicy

    Składniki:

    • 300g soczewicy
    • 5-6 pomidorów
    • 2 papryki
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 litr wody
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 1/2 puszki mleka kokosowego
    • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka papryki, 1/2 łyżeczki chili
    • sól, pieprz

    PRZYGOTOWANIE:
    Soczewicę gotujemy w posolonej wodzie ok. 20 min. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do soczewicy i dalej gotujemy. Dodajemy przyprawy i czosnek. Gotujemy do czasu aż zupa zgęstnieje. Pod sam koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *