Soczewica, doceniana szczególnie przez wegetarian, posiada nie tylko bogaty zestaw witamin i minerałów, ale także stanowi świetne źródło białka, przez co można ją traktować jako alternatywę dla mięsa. W zależności od odmiany, charakteryzuje się różnym kolorem (czerwona, zielona, żółta, brązowa, czarna) i także smakiem, co daje możliwości wykorzystania jej w kuchni na różne sposoby.
Z soczewicy możemy przygotować:
Ponadto może ona stanowić dodatek do:
Możliwości wykorzystania soczewicy jest naprawdę wiele, w zależności od tego co lubimy lub czego chcemy spróbować. Poniżej znajdziecie nasze dwie propozycje na dania z soczewicy.
Pasztet z soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- przyprawy: 2 łyżki mielonego kumniu, 1 łyżka kolendry, 1 łyżeczka chilli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
Soczewicę gotujemy do momentu, aż będzie miękka i blendujemy na gładka masę. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz sól. Dodajemy do soczewicy. Do całości wbijamy żółtko jajka i dobrze mieszamy. Białko z jajka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z całą masą, dodając pod koniec natkę pietruszki. Przekładamy masę do formy o wymiarach ok. 20×10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Azjatycka zupa z soczewicy
Składniki:
- 300g soczewicy
- 5-6 pomidorów
- 2 papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka papryki, 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę gotujemy w posolonej wodzie ok. 20 min. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do soczewicy i dalej gotujemy. Dodajemy przyprawy i czosnek. Gotujemy do czasu aż zupa zgęstnieje. Pod sam koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe.
Soczewicę gotujemy w posolonej wodzie ok. 20 min. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do soczewicy i dalej gotujemy. Dodajemy przyprawy i czosnek. Gotujemy do czasu aż zupa zgęstnieje. Pod sam koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe.