Poradnik ZERO WASTE. Jak nie marnować jedzenia?

Jak planować i kupować, by nie marnować? Przygotowaliśmy dla Was praktyczny poradnik, dzięki któremu uporządkujecie swoje zwyczaje zakupowe. Dołączcie do wyzwania zero waste!

1. Rób notatki. Jeśli myślisz, że problem marnowania żywności Cię nie dotyczy, zastanów się jeszcze raz! Na pewno zdarza Ci się wyrzucić napoczęte opakowanie jogurtu, zgniły owoc lub przeterminowany produkt. Aby dobrze poznać problem, zapisuj co i dlaczego wyrzucasz. Wynik może być zaskakujący! Postaraj się odkryć główne przyczyny marnowania żywności w twoim domu.

2. Przed zakupami upewnij się co masz w kuchni. Brzmi banalnie? Często okazuje się, że produkty, które planujemy zakupić, już mamy! Pamiętaj, że zawsze – bez wyrzutów sumienia – możesz zaopatrzyć się w tzw. niezbędniki. Produkty takie jak makaron, ryż, kasza, sosy lub pomidory w puszce wystarczą do przygotowania prostego obiadu, a dzięki długim terminom przydatności mogą spokojnie poczekać na swoją kolej.

3. Planuj posiłki na kilka dni. Ta czynność pomoże Ci w ułożeniu listy zakupowej, sprawi, że nie kupisz zbyt wiele, a także pomoże w kontrolowaniu domowego budżetu.

4. Przed wyjściem na zakupy przygotuj listę potrzebnych produktów. Wydaje się oczywiste, jednak często ignorujemy tę czynność. Znaczenie ma też pora robienia zakupów – kupowanie gdy jesteśmy głodni lub senni, może mieć zgubne skutki.

5. Regularnie sprawdzaj produkty, które znajdują się w Twojej lodówce. W wybranym, widocznym miejscu ustawiaj produkty o najkrótszej dacie przydatności, by nie zapomnieć o ich spożyciu.

6. Sprawdzaj daty ważności produktów. Ta prosta zasada potrafi sprawiać problemy! Jest różnica między zapisem „Należy spożyć do…” a „Najlepiej spożyć przed…”. Pierwszy zapis dotyczy przydatności do spożycia, po upływie tej daty produkt nie nadaje się już do jedzenia. Natomiast drugi zapis oznacza, że do tej daty produkt zachowuje swoje wszystkie walory smakowe i zapachowe. Można go spożyć także po upływie tego terminu.

7. Przechowuj żywność we właściwy sposób. Odpowiednie zapakowanie napoczętych potraw czy produktów, może przedłużyć im życie. Zwróć uwagę, jak duże sklepy przechowują wybrane produkty – może być to cenna wskazówka.

8. Pamiętaj o mrożeniu! Większość produktów, które masz w lodówce można zamrozić. Jeśli w Twojej kuchni jest zbyt wiele jedzenia, nie czekaj, zamróź część i wykorzystaj za kilka dni!

9. Dowiedz się jak zastępować podstawowe produkty innymi! Warto poznać wartości odżywcze wybranych produktów, a czasami poszukać ich „zdrowych zamienników”. Zastanów się, jaki olej wybrać i czym można zastąpić cukier. Niektóre produkty mogą mieć ciekawe i nieoczywiste zastosowania, dzięki czemu unikniemy ich zmarnowania.

10. Zanim wyrzucisz, uruchom wyobraźnię! Jeśli po przygotowaniu posiłków, pozostały Ci małe ilości różnych produktów, nie wyrzucaj ich pochopnie. Pomyśl jak możesz je wykorzystać! Pamiętaj o drobiazgach – napoczęte opakowanie kiełków przyda się jako dodatek do makaronów, sałatek i kanapek. Niewykorzystany jogurt to dobry dodatek do sosów i zup.

Jeśli jesteście już w gronie osób, które walczą z problemem marnowania żywności, w komentarzach koniecznie podzielcie się z nami zasadami, które stosujecie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *