Przepis na świąteczny piernik z powidłami

Ten przepis pokochacie! Za smak, łatwość przygotowania oraz skojarzenia z okresem świątecznym! Przed jednym ostrzegamy! Jest tak pyszny, że znika w rekordowym tempie!

Świąteczny piernik z powidłami

Składniki:

  • 125 g masła
  • 250 g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 pełne łyżki kawy
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej

Polewa:

  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego
  • 100 g ciemnej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę keksową posmarować masłem i posypać bułką tartą. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, 2 łyżki powideł śliwkowych, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę (przesianą). Masę wylać do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 – 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i posmarować resztą powideł. Na końcu przygotować polewę: w rondelku zagotować mleczko kokosowe, odstawić z ognia, a następnie dodać połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić, a następnie równomiernie rozprowadzić na pierniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *