Przepis na udaną kolację walentynkową

Zachęcamy Was do celebrowania uczuć! A jeśli świętować, to tylko w towarzystwie pysznego jedzenia. Nasze propozycje na kolację z okazji Walentynek są wyjątkowe i dalekie od banału, a jednocześnie proste w wykonaniu. Spróbujcie je przyrządzić dla ukochanej osoby.

Zupa krem z cukinii z dodatkiem białej czekolady

Składniki:

  • ok. 300 g cukinii
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 50 g masła
  • 100 g gęstej śmietany
  • 3-4 żyłki uprażonych na suchej patelni płatków migdałów
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 150 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE: W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i cebulę. Dusimy do miękkości, dodajemy bulion i gotujemy ok. 10 minut. Następnie zupę miksujemy, dodajemy śmietanę i białą czekoladę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Zupę podajemy w udekorowaną prażonymi migdałami.

Czarny makaron z warzywami

Składniki:

  • 100g czarnego makaronu sepia
  • 100g suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 łyżki kaparów
  • 100g sera mozzarella
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść szpinaku
  • suszona bazylia

PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj szpinak, osusz i rozłóż na talerzach. Ser mozzarella pokrój w kostkę. Suszone pomidory posiekaj w cienkie paski. Pomidory koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Kapary odsącz z zalewy. Ugotowany makaron wymieszaj z serem i suszonymi pomidorami i ułóż na szpinaku. Na wierzchu ułóż dekoracyjnie pomidorki, skrop olejem z pomidorów suszonych i posyp bazylią.

Jabłka św. Walentego

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 150 g masła
  • 600 g cukru
  • 10 ml czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 goździki
  • mielony cynamon

PRZYGOTOWANIE: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier. Następnie dodajemy sok z cytryny, wodę, łyżeczkę cynamonu, 4 goździki. Całość zabarwiamy połową opakowania barwnika spożywczego czerwonego. Wszystko mieszamy w garnku i zagotowujemy. Umyte jabłka nadziewamy na długie wykałaczki i wkładamy do garnka. Garnek musi być na tyle duży, aby jabłka się nie stykały ze sobą i garnkiem, ale leżały dookoła okryte gotującym się syropem. Jeśli syrop nie zakrywa całych jabłek należy je od czasu do czasu polewać syropem z wierzchu. Jabłka gotujemy w syropie ok. 3 minuty, następnie czekamy aż syrop wystygnie i dopiero po wystygnięciu wyciągamy jabłka z garnka. Przekładamy jabłka na blachę z kratką na wierzchu i polewamy jabłka pozostałym lukrem, który częściowo pozostanie na owocach a częściowo spłynie na blachę. Następnie przekładamy je na talerze.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy zainspirują Was do przygotowania dań pełnych uczuć i pasji. W gotowaniu dla drugiej osoby liczy się przede wszystkim zaangażowanie i chęć dzielenia się czymś wyjątkowym. Chętnie poznamy również Wasze pomysły na romantyczną kolację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *