Składniki:
- ok. 300 g cukinii
- 1 cebula
- 250 ml bulionu drobiowego
- 50 g masła
- 100 g gęstej śmietany
- 3-4 żyłki uprażonych na suchej patelni płatków migdałów
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 150 g białej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i cebulę. Dusimy do miękkości, dodajemy bulion i gotujemy ok. 10 minut. Następnie zupę miksujemy, dodajemy śmietanę i białą czekoladę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Zupę podajemy w udekorowaną prażonymi migdałami.
Czarny makaron z warzywami
Składniki:
- 100g czarnego makaronu sepia
- 100g suszonych pomidorów w oliwie
- 3 łyżki kaparów
- 100g sera mozzarella
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść szpinaku
- suszona bazylia
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj szpinak, osusz i rozłóż na talerzach. Ser mozzarella pokrój w kostkę. Suszone pomidory posiekaj w cienkie paski. Pomidory koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Kapary odsącz z zalewy. Ugotowany makaron wymieszaj z serem i suszonymi pomidorami i ułóż na szpinaku. Na wierzchu ułóż dekoracyjnie pomidorki, skrop olejem z pomidorów suszonych i posyp bazylią.
Jabłka św. Walentego
Składniki:
- 2 jabłka
- 150 g masła
- 600 g cukru
- 10 ml czerwonego barwnika spożywczego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 goździki
- mielony cynamon
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier. Następnie dodajemy sok z cytryny, wodę, łyżeczkę cynamonu, 4 goździki. Całość zabarwiamy połową opakowania barwnika spożywczego czerwonego. Wszystko mieszamy w garnku i zagotowujemy. Umyte jabłka nadziewamy na długie wykałaczki i wkładamy do garnka. Garnek musi być na tyle duży, aby jabłka się nie stykały ze sobą i garnkiem, ale leżały dookoła okryte gotującym się syropem. Jeśli syrop nie zakrywa całych jabłek należy je od czasu do czasu polewać syropem z wierzchu. Jabłka gotujemy w syropie ok. 3 minuty, następnie czekamy aż syrop wystygnie i dopiero po wystygnięciu wyciągamy jabłka z garnka. Przekładamy jabłka na blachę z kratką na wierzchu i polewamy jabłka pozostałym lukrem, który częściowo pozostanie na owocach a częściowo spłynie na blachę. Następnie przekładamy je na talerze.
Mamy nadzieję, że nasze przepisy zainspirują Was do przygotowania dań pełnych uczuć i pasji. W gotowaniu dla drugiej osoby liczy się przede wszystkim zaangażowanie i chęć dzielenia się czymś wyjątkowym. Chętnie poznamy również Wasze pomysły na romantyczną kolację.