QUICHE – PYSZNE I SYCĄCE

Zimą chętnie wybieramy ciepłe i sycące dania, dlatego dziś mamy dla Was taką właśnie propozycję 🙂 Quiche to coś w rodzaju słonej tarty, jednak w przeciwieństwie do niej, tutaj w farszu zawsze znajdziemy jajka oraz mleko lub śmietanę. Podane na gorąco, prosto po upieczeniu, smakuje rewelacyjnie i przyjemnie rozgrzewa w zimowe popołudnia. Jako dodatki do quiche możemy wybrać warzywa, rybę, mięsa – co tylko trafia w nasz kulinarny gust.
Poniżej znajdziecie przepis na niezwykle popularne quiche lorraine oraz pomysły na inne wersje tego dania.

  Quiche lorraine

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 110g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na farsz:

  • 200g chudego boczku
  • 3 duże lub 4 mniejsze jajka
  • 250g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 120g startego sera (najlepiej gruyère)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto wyrabiamy szybko ze wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Rozwałkowane ciasto wkładamy do foremki, dociskając brzegi. Przykrywamy papierem do pieczenia i dociążamy wysypanym na papier grochem lub fasolą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

Kiedy ciasto się piecze, na patelni przesmażamy posiekany drobno boczek. Następnie łączymy go z roztrzepanymi jajkami i śmietaną. Przyprawiamy i wylewamy masą na upieczone już ciasto. Całość posypujemy z wierzchu serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 40 min.



Inne pomysły na dodatki do quiche:

  • cukinia, feta, szynka
  • pieczarki, pomidory
  • szpinak, łosoś
  • pieczarki, kurczak
  • boczek, por, ser cheddar
  • wędzony łosoś, gruszka, ser camembert.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *