Aromatyczne danie z niezmienną kompozycją swoich podstawowych warzyw. Danie wegetariańskie, bardzo aromatyczne i intensywne. Zaspokoi każde podniebienie!
Składniki:
- 3 bakłażany,
- 3 cukinie,
- 3 czerwone papryki,
- 3 zielone papryki,
- 6 pomidorów,
- 3 cebule,
- 9 ząbków czosnku,
- zioła: pietruszka, rozmaryn, majeranek, tymianek, cząber lub bazylia,
- oliwa,
- pieprz i sól,
PRZYGOTOWANIE:
Siekamy cebulę i czosnek. Kroimy bakłażana w kostkę, cukinię w grube plastry, paprykę w grube paski. Pomidory (bez skórki) kroimy na duże kawałki. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy. W kilkuminutowych odstępach dodajemy: bakłażany, cukinię, paprykę, czosnek i pomidory. Dodajemy zioła związane w bukiet, solimy i pieprzymy. Całość dusimy przez godzinę na małym ogniu. Przed podaniem wyjmujemy zioła.