Ratatouille

Aromatyczne danie z niezmienną kompozycją swoich podstawowych warzyw. Danie wegetariańskie, bardzo aromatyczne i intensywne. Zaspokoi każde podniebienie!

Składniki:

  • 3 bakłażany,
  • 3 cukinie,
  • 3 czerwone papryki,
  • 3 zielone papryki,
  • 6 pomidorów,
  • 3 cebule,
  • 9 ząbków czosnku,
  • zioła: pietruszka, rozmaryn, majeranek, tymianek, cząber lub bazylia,
  • oliwa,
  • pieprz i sól,

PRZYGOTOWANIE: Siekamy cebulę i czosnek. Kroimy bakłażana w kostkę, cukinię w grube plastry, paprykę w grube paski. Pomidory (bez skórki) kroimy na duże kawałki. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy. W kilkuminutowych odstępach dodajemy: bakłażany, cukinię, paprykę, czosnek i pomidory. Dodajemy zioła związane w bukiet, solimy i pieprzymy. Całość dusimy przez godzinę na małym ogniu. Przed podaniem wyjmujemy zioła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *