RATATUJ Z MARCHEWKĄ I CIECIERZYCĄ

Ratatuj przyrządzane jest ze składników, o które łatwo w sezonie letnio-jesiennym. Zazwyczaj podawane jako samodzielne danie, dodatek do pieczeni lub na zimno jako przystawka. Sekret smaku to doskonałe warzywa i konsekwencja w przestrzeganiu zasad podanych w przepisie.

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 1 papryka żółta i czerwona,
  • 2 cebule czerwone,
  • 2 marchewki,
  • 3 pomidory malinowe,
  • 1 puszka cieciorki – 250 g,
  • 150 g mozzarelli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, oliwa do smażenia.

Cukinię, bakłażana, marchew i cebulę kroimy w półplasterki. Paprykę i obrane ze skórki pomidory, siekamy w drobną kostkę. Warzywa po kolei podsmażamy na patelni, każde osobno, bo charakteryzuje je różny stopień miękkości. Gotowe – wrzucamy do gęsiarki, dodajemy posiekany czosnek, pomidory i ciecierzycę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Serwujemy posypane mozzarellą. Nasz ratatuj wybornie smakuje jako samodzielne danie lub dodatek do ulubionego mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *