Ratatuj przyrządzane jest ze składników, o które łatwo w sezonie letnio-jesiennym. Zazwyczaj podawane jako samodzielne danie, dodatek do pieczeni lub na zimno jako przystawka. Sekret smaku to doskonałe warzywa i konsekwencja w przestrzeganiu zasad podanych w przepisie.
SKŁADNIKI
- 1 cukinia,
- 1 bakłażan,
- 1 papryka żółta i czerwona,
- 2 cebule czerwone,
- 2 marchewki,
- 3 pomidory malinowe,
- 1 puszka cieciorki – 250 g,
- 150 g mozzarelli,
- 5 ząbków czosnku,
- sól, pieprz, bazylia, oregano, oliwa do smażenia.
Cukinię, bakłażana, marchew i cebulę kroimy w półplasterki. Paprykę i obrane ze skórki pomidory, siekamy w drobną kostkę. Warzywa po kolei podsmażamy na patelni, każde osobno, bo charakteryzuje je różny stopień miękkości. Gotowe – wrzucamy do gęsiarki, dodajemy posiekany czosnek, pomidory i ciecierzycę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Serwujemy posypane mozzarellą. Nasz ratatuj wybornie smakuje jako samodzielne danie lub dodatek do ulubionego mięsa.