Mięsne nadzienie, mocno pomidorowy sos w połączeniu z delikatnym, lekkim ciastem to z pewnością propozycja dla tych, którzy przede wszystkim lubią dużo i dobrze zjeść. Jeśli lubicie włoska kuchnię i makarony, to pierożki ravioli będą Waszym numerem jeden!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 500 g mąki tortowej,
- 4 jajka,
- 4-5 łyżek wody,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soli.
FARSZ:
- 500 g mielonego mięsa,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów Pelati,
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego,
- 200 g parmezanu,
- 1 jajko do smarowania,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto najlepiej jest wyrabiać w malakserze. Wszystkie składniki wsypujemy do malaksera i mieszamy. Gotowe ciasto wkładamy do worka foliowego i odstawiamy na 20 minut. Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem, dodajemy pomidory i koncentrat. Dolewamy trochę wody i dusimy przez ok. 20 minut, doprawiamy do smaku i studzimy, a na końcu dodajemy starty parmezan. Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej, wykrawamy krążki przy pomocy szklanki; na jeden krążek nakładamy farsz, a drugi smarujemy jajkiem i przykrywamy część z nadzieniem. Ravioli gotujemy i podajemy z sosem pomidorowym, posypane startym parmezanem.