RAVIOLI Z SOSEM BOLOGNESE

Mięsne nadzienie, mocno pomidorowy sos w połączeniu z delikatnym, lekkim ciastem to z pewnością propozycja dla tych, którzy przede wszystkim lubią dużo i dobrze zjeść. Jeśli lubicie włoska kuchnię i makarony, to pierożki ravioli będą Waszym numerem jeden!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej,
  • 4 jajka,
  • 4-5 łyżek wody,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soli.

FARSZ:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów Pelati,
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • 200 g parmezanu,
  • 1 jajko do smarowania,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto najlepiej jest wyrabiać w malakserze. Wszystkie składniki wsypujemy do malaksera i mieszamy. Gotowe   ciasto wkładamy do worka foliowego i odstawiamy na 20 minut. Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem, dodajemy pomidory i koncentrat. Dolewamy trochę wody i dusimy przez ok. 20 minut, doprawiamy do smaku i studzimy, a na końcu dodajemy starty parmezan. Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej, wykrawamy krążki przy pomocy szklanki; na jeden krążek nakładamy farsz, a drugi smarujemy jajkiem i przykrywamy część z nadzieniem. Ravioli gotujemy i podajemy z sosem pomidorowym, posypane startym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *