Risotto warzywne

Risotto z samymi warzywami doskonale smakuje o każdej porze roku. Podstawą udanego dania jest dobry ryż o okrągłych ziarnach. Zadba o konsystencję dania i dobrze wchłonie sos. 

Składniki:

  • 300 g ryżu (arborio lub carnaroli),
  • 1,5 l bulionu drobiowego,
  • 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie),
  • 50 g chudego wędzonego boczku,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 cukinia,
  • 100 g groszku,
  • 100 g fasolki (opcjonalnie),
  • 100 g bobu,
  • 3 łyżki masła,
  • 50 g parmezanu,
  • świeża bazylia,
  • pieprz i sól,

PRZYGOTOWANIE: Marchewkę, cebulę, cukinię i selera kroimy w grubą kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy marchewkę, seler i boczek. Całość należy zrumienić. Dodajemy ryż i przesmażamy aż ziarenka ryżu będą szkliste. Dolewamy wino i szybko mieszając odparowujemy. Dodajemy trochę bulionu, cukinię i mieszamy. Kontynuujemy dolewanie bulionu i mieszamy. Po 10 minutach dodajemy groszek, fasolkę i bób (najlepiej obrany). Gotujemy aż prawie cały płyn się wchłonie a ryż będzie miękki. Doprawiamy pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe masło, ser i posiekaną bazylię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *