Risotto z samymi warzywami doskonale smakuje o każdej porze roku. Podstawą udanego dania jest dobry ryż o okrągłych ziarnach. Zadba o konsystencję dania i dobrze wchłonie sos.
Składniki:
- 300 g ryżu (arborio lub carnaroli),
- 1,5 l bulionu drobiowego,
- 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie),
- 50 g chudego wędzonego boczku,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 cukinia,
- 100 g groszku,
- 100 g fasolki (opcjonalnie),
- 100 g bobu,
- 3 łyżki masła,
- 50 g parmezanu,
- świeża bazylia,
- pieprz i sól,
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę, cebulę, cukinię i selera kroimy w grubą kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy marchewkę, seler i boczek. Całość należy zrumienić. Dodajemy ryż i przesmażamy aż ziarenka ryżu będą szkliste. Dolewamy wino i szybko mieszając odparowujemy. Dodajemy trochę bulionu, cukinię i mieszamy. Kontynuujemy dolewanie bulionu i mieszamy. Po 10 minutach dodajemy groszek, fasolkę i bób (najlepiej obrany). Gotujemy aż prawie cały płyn się wchłonie a ryż będzie miękki. Doprawiamy pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe masło, ser i posiekaną bazylię.
Wygląda smakowicie. Uwielbiam takie kolorowe dania 🙂