ROSTI Z CUKINII I PARMEZANU, Z FETĄ I POMIDORAMI

Rosti, zwane szwajcarskimi plackami ziemniaczanymi, to doskonała propozycja na jesienny obiad lub ciepłą kolację. Proponujemy Wam wersję wzbogaconą smakiem cukinii i parmezanu. Prostota smaku oraz możliwość modyfikowania dodatków sprawi, że rösti na stałe zagości w Waszych kuchniach.

 

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 3 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g parmezanu,
  • 5-7 łyżek mąki pszennej,
  • 200 g fety,
  • sól ,pieprz, curry, zioła prowansalskie,
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puści sok, który należy odcisnąć. Ziemniaki obieramy i drobno ścieramy. Jeśli byłoby w nich zbyt dużo wody, to tak jak cukinię, należy odsączyć. Cebulę i czosnek siekamy drobno i łączymy z ziemniakami i cukinią. Dodajemy starty parmezan, jajka, przyprawy i mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę, która konsystencją powinna przypominać gęstą śmietanę (jeśli zbyt rzadka to dodajemy więcej mąki). Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy kleksy naszej cukiniowo-ziemniaczanej masy i smażymy jak tradycyjne placki ziemniaczane. Na każdy z chrupiących placuszków kładziemy plaster pomidora, posypujemy pokruszoną fetą i odrobiną ziół prowansalskich – zapiekamy w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *