Rosti, zwane szwajcarskimi plackami ziemniaczanymi, to doskonała propozycja na jesienny obiad lub ciepłą kolację. Proponujemy Wam wersję wzbogaconą smakiem cukinii i parmezanu. Prostota smaku oraz możliwość modyfikowania dodatków sprawi, że rösti na stałe zagości w Waszych kuchniach.
Składniki:
- 1 kg cukinii,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 3 pomidory,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 g parmezanu,
- 5-7 łyżek mąki pszennej,
- 200 g fety,
- sól ,pieprz, curry, zioła prowansalskie,
- 2 jajka,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puści sok, który należy odcisnąć. Ziemniaki obieramy i drobno ścieramy. Jeśli byłoby w nich zbyt dużo wody, to tak jak cukinię, należy odsączyć. Cebulę i czosnek siekamy drobno i łączymy z ziemniakami i cukinią. Dodajemy starty parmezan, jajka, przyprawy i mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę, która konsystencją powinna przypominać gęstą śmietanę (jeśli zbyt rzadka to dodajemy więcej mąki). Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy kleksy naszej cukiniowo-ziemniaczanej masy i smażymy jak tradycyjne placki ziemniaczane. Na każdy z chrupiących placuszków kładziemy plaster pomidora, posypujemy pokruszoną fetą i odrobiną ziół prowansalskich – zapiekamy w piekarniku.