Rozgrzewające zimowe herbaty

Zima to trudny czas dla naszego organizmu. Niskie temperatury, ostry wiatr i szczypiący mróz nie zachęcają do wychodzenia z domu. Z myślą o wszystkich zziębniętych przygotowaliśmy kilka przepisów na zimowe, rozgrzewające herbaty! Pamiętajcie, że w tworzeniu kompozycji zimowych herbat ogranicza nas tylko wyobraźnia. Warto odkryć, że herbata zagotowana z ziarenkiem pieprzu czy odrobiną kardamonu może być naprawdę smacznym i ciekawym pomysłem na chłodne wieczory. Poniżej znajdziecie nasze przepisy na pyszne, zimowe herbaty.

  Cytrusowa Moc

Składniki:

  • duży plaster grejpfruta
  • plaster pomarańczy
  • plaster limonki
  • poszatkowany plaster imbiru
  • kubek zielonej herbaty parzonej przez 3 minuty

PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki zalewamy świeżo przygotowaną zieloną herbatą i lekko ugniatamy w kubku, by plastry cytrusów puściły jak najwięcej aromatu. Podajemy od razu.



Wspomnienie Świąt

Składniki:

  • 750ml świeżo zaparzonej czarnej herbaty
  • 4 pomarańcze
  • spora szczypta kardamonu
  • 6 goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE: Pomarańcze po sparzeniu kroimy na plastry, zalewamy herbatą, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Na końcu dodajemy miód.



Mocno Rozgrzewająca

Składniki:

  • 3 goździki
  • starta łyżka imbiru
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • mała szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty

PRZYGOTOWANIE: Do gotującej się wody o pojemności około 0.4 litra dodaj imbir i goździki, a następnie gotuj na niewielkim ogniu 5-8 minut. Po tym czasie dodaj herbatę i kardamon, gotuj jeszcze 2 minuty. Napar odcedź, poczekaj, aż trochę ostygnie i posłódź miodem. Podawaj od razu.



Herbata z kokosem i wanilią

Składniki:

  • 1,5 łyżki wiórków kokosowych
  • połowę ziaren z laski wanilii
  • 1 łyżka czarnej lub zielonej herbaty

PRZYGOTOWANIE: Herbatę, wiórki kokosowe i połowę ziaren z laski wanilii dokładnie mieszamy. Wsypujemy do czajniczka (porcja na jedną filiżankę) i zalewamy wrzątkiem. Parzymy pod przykryciem 5 minut. Napar przelewamy do filiżanki. Jeżeli nie mamy czajniczka możemy skorzystać z większego zaparzacza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *