Niezwykle proste w wykonaniu sakiewki są idealną propozycją na szybką przekąskę na co dzień, jak i na imprezę. Nadzienie jest zdecydowane w smaku, a jednocześnie bardzo zdrowe. Uwaga, ta przekąska znika ze stołu błyskawicznie!
Składniki:
- pieprz i sól.
- 2 rolki ciasta francuskiego,
- 1 kg ugotowanych buraków,
- 200 g sera feta,
- 100 ml kremu balsamicznego,
- 100 g miodu,
- 2 jajka.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie kroimy na czterocentymetrowe kwadraty. Nakładamy pokrojone w kostkę i doprawione kremem balsamicznym i miodem buraki oraz fetę. Następnie formujemy sakiewki i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C na około 10 minut.
Najlepiej serwować w towarzystwie sałaty z dodatkiem pestek granatu i oliwą z oliwek lub sosem miodowo-musztardowym.