Sakiewki z buraczkami i fetą

Niezwykle proste w wykonaniu sakiewki są idealną propozycją na szybką przekąskę na co dzień, jak i na imprezę. Nadzienie jest zdecydowane w smaku, a jednocześnie bardzo zdrowe. Uwaga, ta przekąska znika ze stołu błyskawicznie!

 

Składniki:

  • pieprz i sól.
  • 2 rolki ciasta francuskiego,
  • 1 kg ugotowanych buraków,
  • 200 g sera feta,
  • 100 ml kremu balsamicznego, 
  • 100 g miodu,
  • 2 jajka. 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie kroimy na czterocentymetrowe kwadraty. Nakładamy pokrojone w kostkę i doprawione kremem balsamicznym i miodem buraki oraz fetę. Następnie formujemy sakiewki i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C na około 10 minut.

Najlepiej serwować w towarzystwie sałaty z dodatkiem pestek granatu i oliwą z oliwek lub sosem miodowo-musztardowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *