Przepis na pyszną, a przede wszystkim kultową sałatkę, którą na pewno nie raz zajadaliście się w Restauracji Olimp. Jest ona emanacją prostoty i elegancji. Panie i Panowie – z serii kultowe danie Olimpu – sałtaka brokułowa.
Składniki (6-8 porcji):
- różyczki brokuła (1 kg),
- czerwona cebula (1 sztuka),
- rzodkiewka (2 pęczki),
- jajko na twardo (5 sztuk),
- koperek (wiązka),
- płatki migdałów (100 g),
- pomidory koktajlowe (100 g).
Składniki na sos czosnkowo-jogurtowy:
- czosnek (5 ząbków),
- jogurt naturalny (250 ml),
- świeży ogórek (1 duży),
- koperek (wiązka),
- sól, pieprz, cukier (do smaku),
- cytryna/ocet winny (pół/dwie łyżki),
- oliwa z oliwek (4 łyżki).
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie al dente, a następnie hartujemy go , aby zachował kolor i nie tracił twardości. Z wszystkich składników przygotowujemy sos czosnkowy i dajemy mu chwilkę, aby smaki dokładnie się połączyły. Pozostałe składniki kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z sosem czosnkowo-jogurtowym. Sałatkę dekorujemy koperkiem, pomidorkami i prażonymi płatkami migdałów. Voilà!