Sałatka gyros

Sycąca, lekko pikantna sałatka, prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na lekki obiad, lunch w pracy czy spotkanie ze znajomymi. Z akcentem czarnuszki – niezwykle oryginalna propozycja, której trzeba spróbować!

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • sałata pekińska,
  • duży pomidor,
  • ogórek,
  • mała puszka kukurydzy,
  • mała cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • czarnuszka.

Sos:

  • majonez,
  • keczup,
  • przyprawa do gyrosa,
  • sambal.

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową, kładziemy na niej kurczaka. Filety grillujemy po każdej stronie od 3 do 8 minut, w zależności od grubości fileta, tak by pojawiły się na nim ciemniejsze paski. Mięso studzimy i kroimy w grube paski.

Sałatę pekińską myjemy, suszymy i rwiemy, wrzucamy do dużej misy. Pomidora kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, a cebulę w piórka, przekładamy składniki do misy. Dodajemy kukurydzę i kurczaka, oprószamy wszystko pieprzem i solą, dodajemy sos i mieszamy. Na koniec sałatkę delikatnie posypujemy czarnuszką.

Sos:

W naczyniu rozrabiamy sos: dwie łyżki majonezu, łyżkę keczupu, łyżeczkę sambalu oraz dosypujemy do smaku przyprawę do gyrosa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *