Sałatka z koprem włoskim, selerem naciowym i jabłkiem

Prosta, chrupiąca i orzeźwiająca – taka jest właśnie sałatka z koprem włoskim, selerem naciowym i jabłkiem.

Koper włoski i seler naciowy – zestaw zdrowy i pełen witamin, ale przez wielu uważany za zbyt oryginalny. W naszej surówce smakuje wręcz wspaniale, gdyż dopełnia go słodkie i soczyste jabłko. Próbójcie!

Sałatka z koprem włoskim, selerem naciowym i jabłkiem

Składniki (4 porcje):

  • pół selera naciowego
  • koper włoski
  • 1 jabłko
  • 1 marchew
  • 1 limonka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka cukru
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE: 

Koper włoski, seler i marchew kroimy w bardzo cienkie plastry. Jabłek nie obieramy, ale tylko usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę około 0,5 cm. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy wyciśniętym sokiem z limonki i przyprawami. Dodajemy oliwę i delikatnie mieszamy, a na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *