Sałatka z makaronem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Łączy najlepsze włoskie smaki. Połączenie słonej szynki parmeńskiej i suszonych pomidorów, łagodnej mozzarelli i aromatycznego dressingu sprawi, że przeniesiesz się wprost pod niebo słonecznej Italii.

Składniki:

  • 250 g makaronu,
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 300 g mozzarelli w kulkach,
  • 100 g szpinaku baby,
  • 25 g sosu sałatkowego – włoskiego,
  • 10 ml octu balsamicznego,
  • 20 ml miodu. 

PRZYGOTOWANIE:

Sos włoski mieszamy w zimnej wodzie i oleju, dodajemy miód i ocet balsamiczny. Odstawiamy na 10 minut. Makaron gotujemy i odcedzamy. Mieszamy z liśćmi szpinaku i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Na talerzu układamy wymieszane składniki, kulki mozzarelli i lekko rozerwane płaty szynki parmeńskiej. 

Można według własnego uznania udekorować kwiatami jadalnymi, ziołami lub orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *