Niedroga propozycja na szybką i sytą sałatkę, która z powodzeniem sprawdzi się jako pełnowartościowy obiad lub przekąska na przyjęcia. Wątróbka idealnie komponuje się z delikatnym smakiem gruszki, a malinowy sos winegret dopełnia kompozycji.
Składniki:
- wątróbka drobiowa,
- boczek wędzony (plastry),
- gruszki konserwowe,
- rukola,
- sałata lodowa,
- ser lazur,
- sos sałatkowy ogrodowy,
- 350 ml wody,
- 100 ml oleju,
- 70 g mrożonych malin,
- pieprz i sól.
PRZYGOTOWANIE:
Wątróbki zawijamy w plastry boczku, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gruszki kroimy w plasterki i łączymy je z sałatami. Dodajemy usmażoną wątróbkę, na wierzch kładziemy plasterek sera lazur.
Sos sałatkowy ogrodowy łączymy z wodą, rozmrożonymi malinami i olejem, dokładnie mieszamy. Część wody możemy zastąpić sokiem z gruszek, dzięki czemu winegret nabierze bardziej owocowego charakteru.
Dzięki za ten przepis , prezentuje się rewelacyjne
Będzie trzeba się za niego zabrać 🙂 mniam mniam
Pozdrawiam
Maciek
PS. Uwielbiam ten blog !