Sałatka z wątróbek i gruszki

Niedroga propozycja na szybką i sytą sałatkę, która z powodzeniem sprawdzi się jako pełnowartościowy obiad lub przekąska na przyjęcia. Wątróbka idealnie komponuje się z delikatnym smakiem gruszki, a malinowy sos winegret dopełnia kompozycji.  

Składniki:

  • wątróbka drobiowa,
  • boczek wędzony (plastry),
  • gruszki konserwowe,
  • rukola,
  • sałata lodowa,
  • ser lazur,
  • sos sałatkowy ogrodowy,
  • 350 ml wody,
  • 100 ml oleju,
  • 70 g mrożonych malin,
  • pieprz i sól. 

PRZYGOTOWANIE: Wątróbki zawijamy w plastry boczku, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gruszki kroimy w plasterki i łączymy je z sałatami. Dodajemy usmażoną wątróbkę, na wierzch kładziemy plasterek sera lazur. Sos sałatkowy ogrodowy łączymy z wodą, rozmrożonymi malinami i olejem, dokładnie mieszamy. Część wody możemy zastąpić sokiem z gruszek, dzięki czemu winegret nabierze bardziej owocowego charakteru.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *