Arbuzowo-melonowa sałatka z zielonym groszkiem i serem feta? Jak dla nas – bomba! Charakteru doda jej pyszny sos włoski. Idealna jako oryginalna, lekka przekąska.
Składniki (4 porcje)
- 400 g arbuza bez skóry i pestek,
- 400 g melona gallo bez skóry i pestek,
- 200 g słodkiego groszku,
- 1 pęczek kiełków słonecznika,
- 8 listków świeżej mięty,
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika,
- 100 g sera feta marynowanego w ziołach,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- świeże oregano – kilka gałązek do dekoracji.
Sos włoski
- sos sałatkowy włoski Prymat,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
- 3 łyżki wody.
Przygotowanie:
Groszek lekko podsmażamy na oliwie z oliwek, a następnie przekładamy do miski i studzimy. Następnie dodajemy do niego pokrojonego, oczyszczonego z pestek arbuza i melona, oraz kiełki słonecznika. Całość łączymy z sosem sałatkowym przygotowanym ze zmieszanych składników.
Sałatkę układamy na talerzach, posypujemy aromatycznym serem feta i prażonymi pestkami słonecznika. Przed podaniemwarto udekorować sałatkę listkami świeżej mięty i oregano.