Sałatka z arbuza, melona, świeżego groszku z serem feta i sosem vinaigrette

Arbuzowo-melonowa sałatka z zielonym groszkiem i serem feta? Jak dla nas – bomba! Charakteru doda jej pyszny sos włoski. Idealna jako oryginalna, lekka przekąska.

Składniki (4 porcje)

  • 400 g arbuza bez skóry i pestek,
  • 400 g melona gallo bez skóry i pestek,
  • 200 g słodkiego groszku,
  • 1 pęczek kiełków słonecznika,
  • 8 listków świeżej mięty,
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika,
  • 100 g sera feta marynowanego w ziołach,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeże oregano – kilka gałązek do dekoracji.

Sos włoski

  • sos sałatkowy włoski Prymat,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • 3 łyżki wody.

 

Przygotowanie:

Groszek lekko podsmażamy na oliwie z oliwek, a następnie przekładamy do miski i studzimy. Następnie dodajemy do niego pokrojonego, oczyszczonego z pestek arbuza i melona, oraz kiełki słonecznika. Całość łączymy z sosem sałatkowym przygotowanym ze zmieszanych składników.

Sałatkę układamy na talerzach, posypujemy aromatycznym serem feta i prażonymi pestkami słonecznika. Przed podaniemwarto udekorować sałatkę listkami świeżej mięty i oregano.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *