Oryginalność i zaskakujące połączenie smaków. Ta sałatka uraduje wszystkich, którzy eksperymentują w kuchni w poszukiwaniu ciekawego smaku.
Składniki na sałatkę (1 porcja):
- wędzony dorsz (100 g),
- grapefruit czerwony (1/4 owoca),
- sałata rukola/cykoria/rzymska (150 g),
- oliwki czarne lub zielone (10 sztuk),
- awokado (1/4 owoca),
- cebula dymka (2 sztuki),
- liście mięty (5 sztuk),
- pomidory (1 sztuka).
Składniki na sos winegret:
- musztarda Dijon (1 łyżeczka),
- oliwa (10 łyżeczek),
- ocet winny (1 łyżeczka),
- mielona sól morska (do smaku),
- świeżo mielony pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sałatki kroimy na mniejsze części (grapefruita i awokado uprzednio obieramy). Polewamy przygotowanym uprzednio sosem winegret. Odstawiamy na chwilę, by smaki połączyły się ze sobą i… teraz pozostaje już tylko pałaszować.
Porada:
Grapefruit – po obraniu owoca należy usunąć białą skórkę na grapefruicie, która jest gorzka. Do sałatki potrzebny jest sam miąższ.
Cykoria – w kuchni używa się fioletowych liści. Doskonale nadaje się do sałatek i zapiekania. Przed użyciem dobrze jest chwilę wymoczyć liście w wodzie – pozbędziemy się wtedy nadmiaru goryczki.