Sałatka z dorsza i grapefruita

Oryginalność i zaskakujące połączenie smaków. Ta sałatka uraduje wszystkich, którzy eksperymentują w kuchni w poszukiwaniu ciekawego smaku.

Składniki na sałatkę (1 porcja):

  • wędzony dorsz (100 g),
  • grapefruit czerwony (1/4 owoca),
  • sałata rukola/cykoria/rzymska (150 g),
  • oliwki czarne lub zielone (10 sztuk),
  • awokado (1/4 owoca),
  • cebula dymka (2 sztuki),
  • liście mięty (5 sztuk),
  • pomidory (1 sztuka).

Składniki na sos winegret:

  • musztarda Dijon (1 łyżeczka),
  • oliwa (10 łyżeczek),
  • ocet winny (1 łyżeczka),
  • mielona sól morska (do smaku),
  • świeżo mielony pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sałatki kroimy na mniejsze części (grapefruita i awokado uprzednio obieramy). Polewamy przygotowanym uprzednio sosem winegret. Odstawiamy na chwilę, by smaki połączyły się ze sobą i… teraz pozostaje już tylko pałaszować.

Porada:

Grapefruit – po obraniu owoca należy usunąć białą skórkę na grapefruicie, która jest gorzka. Do sałatki potrzebny jest sam miąższ.

Cykoria – w kuchni używa się fioletowych liści. Doskonale nadaje się do sałatek i zapiekania. Przed użyciem dobrze jest chwilę wymoczyć liście w wodzie – pozbędziemy się wtedy nadmiaru goryczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *