SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW, AWOKADO I SERA PLEŚNIOWEGO

Buraki ćwikłowe to warzywa, których nie może zabraknąć na naszych stołach. Ich właściwości odżywcze i prozdrowotne, a  także szeroka gama możliwych zastosowań w  kuchni, pozwala na korzystanie z  nich bez narażania się na kulinarną nudę. Nasza sałatka jest tego doskonałym przykładem! Spróbujcie koniecznie.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg buraków,
  • 2 sztuki awokado,
  • 200 g sera pleśniowego (może być feta),
  • cebula dymka,
  • rukola,
  • pestki dyni,
  • połówka cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

DRESSING

  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej,
  • sok z 1 cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Małe buraczki pojedynczo zawijamy w folię i pieczemy w 200°C przez godzinę. Następnie obieramy je i kroimy w kosteczkę, dodajemy awokado pokrojone również w kostki i skropione sokiem z cytryny – dzięki czemu nie ściemnieje. Dokładamy pokrojony lub pokruszony ser i pozostałe składniki. Przyrządzony dressing mieszamy z sałatką, doprawiamy do smaku i całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *