Buraki ćwikłowe to warzywa, których nie może zabraknąć na naszych stołach. Ich właściwości odżywcze i prozdrowotne, a także szeroka gama możliwych zastosowań w kuchni, pozwala na korzystanie z nich bez narażania się na kulinarną nudę. Nasza sałatka jest tego doskonałym przykładem! Spróbujcie koniecznie.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg buraków,
- 2 sztuki awokado,
- 200 g sera pleśniowego (może być feta),
- cebula dymka,
- rukola,
- pestki dyni,
- połówka cytryny,
- sól, pieprz do smaku.
DRESSING
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej,
- sok z 1 cytryny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
Małe buraczki pojedynczo zawijamy w folię i pieczemy w 200°C przez godzinę. Następnie obieramy je i kroimy w kosteczkę, dodajemy awokado pokrojone również w kostki i skropione sokiem z cytryny – dzięki czemu nie ściemnieje. Dokładamy pokrojony lub pokruszony ser i pozostałe składniki. Przyrządzony dressing mieszamy z sałatką, doprawiamy do smaku i całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni.