Sałatki, które pokochają również najmłodsi

Zdrowych nawyków warto uczyć od najmłodszych lat. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić? Przybywamy z pomocą! Zdajemy sobie sprawę z tego, że często trudno przekonać dzieci do jedzenia warzyw czy owoców, gdy na każdym kroku dostępne są atrakcyjne wizualnie słodkości i przekąski. A te przecież, ze zdrową dietą mają niewiele wspólnego! Przygotowaliśmy dla Was przepisy na pyszne i kolorowe sałatki, idealne na wspólny rodzinny posiłek. Najlepiej, jeśli do ich przygotowania zaangażujecie również dzieci – dobra zabawa gwarantowana!

Sałatka z botwinki

Zdrowa i pożywna sałatka z botwinki z dużymi buraczkami, czerwoną sałatą, szczawiem, pomidorkami koktajlowymi, pistacjami i czosnkiem.

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
  • ½ dużego pęczka botwinki z dużymi buraczkami
  • ¼ główki karbowanej czerwonej sałaty
  • 100 g szczawiu
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g pistacji
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE: Buraki obierz i pokrój w plastry, posiekaj czosnek, pistacje obierz z łupinek. Ułóż buraki na folii aluminiowej, polej oliwą, posyp czosnkiem, pistacjami, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki, zamknij szczelnie folię i piecz w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Botwinkę pokrój i wymieszaj z porwanymi liśćmi sałaty i szczawiem. Gdy buraki się upieką, dodaj je do sałatki wraz z oliwą i pistacjami. Całość delikatnie wymieszaj i posyp pomidorkami koktajlowymi.

Sałatka z kaszy bulgur z warzywami

Zdrowa, kolorowa i wygodna sałatka dla całej rodziny, bo można ją podzielić na porcje i przygotować z góry na dwa dni. Sałatka wciąż będzie świeża, smaki się przegryzą a dzieci mogą ją zabrać do szkoły na drugie śniadanie. Przechowujmy ją w lodówce.

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur
  • ½ żółtej lub czerwonej papryki
  • ½ cukinii
  • ½ czerwonej cebuli
  • Garść rukoli
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • Zioła prowansalskie
  • Świeża bazylia
  • Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek + 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE: Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu i poczekaj aż ostygnie. Na patelni podsmaż przez 5 minut pokrojoną w kostkę cebulę oraz cukinię z dodatkiem ziół prowansalskich. Wymieszaj kaszę z cebulą, cukinią, pokrojoną w kostkę papryką, rukolą oraz przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Przygotuj sos i dodaj go do sałatki. Na koniec dodaj świeżą bazylię.

Sałatka na dobry humor

Oto recepta na świeżą porcję dobrego humoru od samego rana: szpinak, rzodkiewka i jabłko. Efekt gwarantowany!

Składniki:

  • 1 opakowanie Szpinaku Fit&Easy
  • Pęczek dorodnych rzodkiewek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Garść rzeżuchy
  • 1 jabłko

Sos:

  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • Pół łyżeczki słodkiej musztardy
  • Ząbek czosnku
  • Szczypta tymianku
  • Szczypta bazylii
  • Łyżeczka miodu
  • Szczypta soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron

PRZYGOTOWANIE:

Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Odstawiamy na bok i przygotowujemy sos. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego ocet, musztardę, zioła, miód i sól. Wszystko energicznie mieszamy dolewając powoli oliwę lub olej do uzyskania gładkiej emulsji. Uzyskanym sosem zalewamy rzodkiewki i pozostawiamy tak na co najmniej 15 minut. Szpinak rozkładamy na talerzu, następnie układamy na sałatce kawałki obranego jabłka i cząstki jajek. Na całość nakładamy różowe (zmienią kolor pod wpływem octu) rzodkiewki z dressingiem. Wszystko posypujemy kiełkami rzeżuchy.

Wpis przygotowany we współpracy z Fit&Easy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *