Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
- ½ dużego pęczka botwinki z dużymi buraczkami
- ¼ główki karbowanej czerwonej sałaty
- 100 g szczawiu
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 50 g pistacji
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Buraki obierz i pokrój w plastry, posiekaj czosnek, pistacje obierz z łupinek. Ułóż buraki na folii aluminiowej, polej oliwą, posyp czosnkiem, pistacjami, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki, zamknij szczelnie folię i piecz w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Botwinkę pokrój i wymieszaj z porwanymi liśćmi sałaty i szczawiem. Gdy buraki się upieką, dodaj je do sałatki wraz z oliwą i pistacjami. Całość delikatnie wymieszaj i posyp pomidorkami koktajlowymi.
Sałatka z kaszy bulgur z warzywami
Zdrowa, kolorowa i wygodna sałatka dla całej rodziny, bo można ją podzielić na porcje i przygotować z góry na dwa dni. Sałatka wciąż będzie świeża, smaki się przegryzą a dzieci mogą ją zabrać do szkoły na drugie śniadanie. Przechowujmy ją w lodówce.Składniki:
- 100 g kaszy bulgur
- ½ żółtej lub czerwonej papryki
- ½ cukinii
- ½ czerwonej cebuli
- Garść rukoli
- 150 g pomidorków koktajlowych
- Zioła prowansalskie
- Świeża bazylia
- Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek + 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu i poczekaj aż ostygnie. Na patelni podsmaż przez 5 minut pokrojoną w kostkę cebulę oraz cukinię z dodatkiem ziół prowansalskich. Wymieszaj kaszę z cebulą, cukinią, pokrojoną w kostkę papryką, rukolą oraz przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Przygotuj sos i dodaj go do sałatki. Na koniec dodaj świeżą bazylię.
Sałatka na dobry humor
Oto recepta na świeżą porcję dobrego humoru od samego rana: szpinak, rzodkiewka i jabłko. Efekt gwarantowany!
Składniki:
- 1 opakowanie Szpinaku Fit&Easy
- Pęczek dorodnych rzodkiewek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Garść rzeżuchy
- 1 jabłko
Sos:
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- Pół łyżeczki słodkiej musztardy
- Ząbek czosnku
- Szczypta tymianku
- Szczypta bazylii
- Łyżeczka miodu
- Szczypta soli
- 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
PRZYGOTOWANIE:
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Odstawiamy na bok i przygotowujemy sos. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego ocet, musztardę, zioła, miód i sól. Wszystko energicznie mieszamy dolewając powoli oliwę lub olej do uzyskania gładkiej emulsji. Uzyskanym sosem zalewamy rzodkiewki i pozostawiamy tak na co najmniej 15 minut. Szpinak rozkładamy na talerzu, następnie układamy na sałatce kawałki obranego jabłka i cząstki jajek. Na całość nakładamy różowe (zmienią kolor pod wpływem octu) rzodkiewki z dressingiem. Wszystko posypujemy kiełkami rzeżuchy.
Wpis przygotowany we współpracy z Fit&Easy