Sałatki do potraw z grilla

Gdy nastaje sezon grillowania na ruszt idą steki, karkówka, kurczaki. Grillowane warzywa smakują równie świetnie! Letnią sałatkę możecie też zrobić bez rozpalania grilla. Wystarczy specjalna patelnia i nawet w najbardziej pochmurny dzień przywracamy atmosferę słonecznego lata.

  SAŁATKA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

Składniki:

  • 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit &Easy Party
  • 1 duża pomarańczowa papryka
  • 1czerwona cebula
  • 1 cukinia
  • 20 dag pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • Świeże liście oregano
  • Opcjonalnie: parmezan w kawałku
  • Przyprawy do smaku: sól morska, zioła prowansalskie
  • Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z 1 łyżeczką musztardy

PRZYGOTOWANIE: Warzywa i pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Zgrilluj i przypraw do smaku. Na talerz wyłóż sałatę, polej przygotowanym sosem i dodaj grillowane warzywa i pieczarki. Całość posyp startym parmezanem i udekoruj listkami oregano.

Dla poszukujących nowych grillowych doświadczeń mamy orzeźwiająca orientalną propozycję: idealne połączenie uwielbianego przez wszystkich kurczaka, orientalnej marynaty i soczystych owoców z chrupiącą sałatą.

SZASZŁYKI DROBIOWE YAKITORI NA SAŁATCE Z OWOCÓW POŁUDNIOWYCH Z SOSEM MIODOWO-SOJOWYM I ZIARNAMI SEZAMU

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 16 drewnianych szpadek do szaszłyków

Marynata oraz sos:

  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek
  • 1 łyżeczka posiekanego, marynowanego imbiru
  • Kilka listków świeżej kolendry

Sałatka owocowa:

  • 1 melon gallo
  • 1 mango
  • 1 awokado (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Active
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziaren sezamu

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki marynaty oraz sosu zmiksować blenderem, ewentualnie doprawić do smaku i podzielić na 2 części. Kurczaka zamarynować w połowie przygotowanego sosu, a następnie nadziać na szpadki do szaszłyków i wstawić na grilla lub usmażyć na patelni grillowej, bądź upiec w piekarniku. Mango, melona i awokado obrać (avocado dodatkowo skropić sokiem z cytryny), delikatnie wymieszać z sałatami oraz oliwą z oliwek. Grillowane drobiowe szaszłyki yakitori podawać z sałatką z owoców południowych. Przed podaniem skropić pozostałym sosem i posypać prażonymi ziarnami sezamu.

Wpis przygotowany we współpracy z Fit&Easy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *