Gdy nastaje sezon grillowania na ruszt idą steki, karkówka, kurczaki. Grillowane warzywa smakują równie świetnie! Letnią sałatkę możecie też zrobić bez rozpalania grilla. Wystarczy specjalna patelnia i nawet w najbardziej pochmurny dzień przywracamy atmosferę słonecznego lata.
SAŁATKA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI
Składniki:
- 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit &Easy Party
- 1 duża pomarańczowa papryka
- 1czerwona cebula
- 1 cukinia
- 20 dag pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- Świeże liście oregano
- Opcjonalnie: parmezan w kawałku
- Przyprawy do smaku: sól morska, zioła prowansalskie
- Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z 1 łyżeczką musztardy
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa i pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Zgrilluj i przypraw do smaku. Na talerz wyłóż sałatę, polej przygotowanym sosem i dodaj grillowane warzywa i pieczarki. Całość posyp startym parmezanem i udekoruj listkami oregano.
Dla poszukujących nowych grillowych doświadczeń mamy orzeźwiająca orientalną propozycję: idealne połączenie uwielbianego przez wszystkich kurczaka, orientalnej marynaty i soczystych owoców z chrupiącą sałatą.
SZASZŁYKI DROBIOWE YAKITORI NA SAŁATCE Z OWOCÓW POŁUDNIOWYCH Z SOSEM MIODOWO-SOJOWYM I ZIARNAMI SEZAMU
Składniki dla 4 osób:
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 16 drewnianych szpadek do szaszłyków
Marynata oraz sos:
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pasty sambal oelek
- 1 łyżeczka posiekanego, marynowanego imbiru
- Kilka listków świeżej kolendry
Sałatka owocowa:
- 1 melon gallo
- 1 mango
- 1 awokado (opcjonalnie)
- 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Active
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziaren sezamu
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki marynaty oraz sosu zmiksować blenderem, ewentualnie doprawić do smaku i podzielić na 2 części. Kurczaka zamarynować w połowie przygotowanego sosu, a następnie nadziać na szpadki do szaszłyków i wstawić na grilla lub usmażyć na patelni grillowej, bądź upiec w piekarniku. Mango, melona i awokado obrać (avocado dodatkowo skropić sokiem z cytryny), delikatnie wymieszać z sałatami oraz oliwą z oliwek. Grillowane drobiowe szaszłyki yakitori podawać z sałatką z owoców południowych. Przed podaniem skropić pozostałym sosem i posypać prażonymi ziarnami sezamu.
Wpis przygotowany we współpracy z Fit&Easy