Salbutes to idealna meksykańska przekąska, którą można przygotować na spotkanie z przyjaciółmi. Podczas wspólnego oglądania meczu świetnie nasyci, zgłodniałych nie tylko sportowych wrażeń, kibiców.
Składniki:
- 1 czerwona cebula,
- 1 szklanka białego octu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- olej do smażenia,
- 8 tortilli kukurydzianych,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 średnia cebula biała,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 2 szklanki ugotowanego i posiekanego mięsa z indyka,
- 1 szklanka bulionu z kurczaka,
- 2 papryczki chili lub Serrano,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1 łyżka soku pomarańczowego,
- 1 awokado,
- 1,5 szklanki startej zielony i / lub czerwonej kapusty.
Na małej patelni, na dużym ogniu, pod przykryciem, umieszczamy pokrojoną w cienkie plastry czerwoną cebulę z dodatkiem zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wkładamy cebulę do małej miski z octem, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy do marynowania w temperaturze pokojowej, na co najmniej 30 minut.
Tortille podpiekamy na złocisty kolor na małej patelni, z dodatkiem łyżki oliwy. Następnie przekładamy na papierowy ręcznik, by nadmiar tłuszczu został odsączony.
Na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą, wrzucamy pokrojoną w cienkie piórka białą cebulę z 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy przez około 4 minuty do czasu, aż cebula jest miękka. Dodajemy oregano i podsmażamy dalej przez 1 minutę. Dorzucamy posiekane mięso indyka i bulion. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu dusimy jeszcze przez 10 minut, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.
W małej misce łączymy ze sobą posiekaną drobno chili, sok z limonki, sok pomarańczowy i 1/4 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.
PODANIE:
Na przygotowaną tortillę, którą możemy podzielić na mniejsze kawałki, wykładamy kolejno: masę cebulowo-mięsną, plastry awokado, odrobinę poszatkowanej kapusty, kilka piórek marynowanej czerwonej cebuli i polewamy sosem paprykowo-cytrusowym.