Sezonowe dania z dynią

Dynia wraca do kuchni! Nie bez powodu- jest bardzo zdrowa, działa detoksykacyjnie i redukuje tkankę tłuszczową. Z miąższu dyni przygotujemy zupę, sernik, a także muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki możemy wykorzystać do zrobienia sałatki lub ciasta. Olej z dyni stanowi natomiast doskonałą bazę do dressingu. Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię (np. do placków) lub też usmażoną lub ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu). Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni. Dynia ma bardzo mało kalorii, szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.

  Curry z dynią, ciecierzycą i jarmużem

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy wraz z zalewą
  • 1 cebula
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: po łyżeczce mielonego kminu, kurkumy, kolendry, cynamonu, słodkiej i ostrej papryki i kardamonu
  • 300 g obranej dyni
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 150 ml mleka kokosowego
  • duża garść jarmużu
  • 200 g pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE: Ugotować ciecierzycę lub użyć ciecierzycy z puszki. W szerokim garnku na łyżce mleka kokosowego poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty imbir i czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać przyprawy i mieszając smażyć przez 2 – 3 minuty, dodając nieco więcej mleka kokosowego gdyby składniki zaczęły przywierać do dna garnka. Powstałą pastę smażyć jeszcze przez minutę. Dodać ciecierzycę wraz z kilkoma łyżkami zalewy, pokrojoną w kosteczkę dynię, passatę pomidorową oraz mleko kokosowe. Wlać pół szklanki wody, doprawić szczyptą soli i gotować pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie raz przemieszać. Garnek otworzyć i mieszając co chwilę gotować jeszcze przez ok. 5 – 10 minut aż sos będzie kremowy, gęsty a dynia miękka. Dodać jarmuż, przekrojone na połówki pomidorki, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.

Zupa krem z dyni z dodatkiem masła orzechowego

Składniki:

  • 1,2 kg dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ewentualnie przyprawy curry)
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, szczypta cynamonu, szczypta płatków chili
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 2 duże łyżki kremowego masła orzechowego
  • 80 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nastawić na 180 st C. Dynię obrać, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, wyłożyć na blachę piekarnika i piec przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika. W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i imbir. Dodać pastę lub przyprawę curry i wymieszać. Dodać kawałki upieczonej dyni oraz pozostałe przyprawy i podsmażać na małym ogniu mieszając jeszcze przez kilka minut. Wlać gorący bulion, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zawartość garnka przelać ostrożnie do kielicha stojącego blendera, dodać masło orzechowe, mleko kokosowe lub śmietankę i zmiksować na gładki krem. Zupę można udekorować listkami bazylii lub kleksem śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *