Sezonowe tarty z owocami

Pełnia lata! Cieszymy się nie tylko dobrą pogodą, ale i świeżymi sezonowymi produktami, które umilają nam wakacyjny czas. Letnie owoce możemy wykorzystywać na wiele sposobów – zajadać się nimi wprost z drzewa czy krzaczka, przygotowywać konfitury, kompoty, sałatki czy koktajle. Dziś na blogu znajdziecie przepisy na owocowe tarty – bardzo łatwe w przygotowaniu, idealne na letnie przyjęcia.

Tarta budyniowa z wiśniami

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego

Składniki na zalewę:

  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 150 g cukru białego
  • 5 g soli
  • 50 g mąki
  • pół litra mleka
  • wiśnie – 2 szklanki świeżych lub mrożonych | ew. wiśnie z półlitrowego kompotu

PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodać pokrojone w kawałki masła i zagnieść. Dodać cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy i ugniatać do uzyskania gładkiego, równomiernego ciasta. Zawinąć je w kulkę, zapakować w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie zrobić zalewę – połączyć wszystkie składniki i dobrze je wymieszać. Powstanie bardzo płynna masa, ale nie należy się obawiać – świetnie zapiecze się w piekarniku. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i cieniutką warstwę ułożyć w posmarowanej masłem formie na tartę. Ciasto można delikatnie ponakłuwać widelcem. Na cieście poukładać odsączone wiśnie bez pestek, a potem zalać je masą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec tartę przez 30-40 minut.

Czekoladowo-malinowa tarta bez pieczenia

Składniki na ciasto:

  • 160 g ciasteczek typu Oreo
  • 160 g kruchych ciastek kakaowych
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • masło do posmarowania formy

Krem:

  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • oraz 500g malin

PRZYGOTOWANIE: Formę do tarty wysmarować masłem. Ciastka włożyć do melaksera lub misy blendera, dodać roztopioną czekoladę i roztopione masło i dokładnie zmiksować na pastę. Powstałą mieszanką wyłożyć spód i boki formy, uklepać i mocno docisnąć. W rondelku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewając śmietankę mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać pokrojone masło i zagotować co chwilę mieszając. Po zagotowaniu przelać do czystej miski i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Masę czekoladową wylać na spód i wstawić do lodówki. Ułożyć maliny gdy masa trochę stężeje (ok. 1/2 godziny). Schładzać jeszcze ok. 2 godzin lub do czasu, gdy masa całkowicie zesztywnieje.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *