Składniki na ciasto:
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
Składniki na zalewę:
- 4 żółtka
- 1,5 łyżki oliwy
- 150 g cukru białego
- 5 g soli
- 50 g mąki
- pół litra mleka
- wiśnie – 2 szklanki świeżych lub mrożonych | ew. wiśnie z półlitrowego kompotu
PRZYGOTOWANIE:
Do mąki dodać pokrojone w kawałki masła i zagnieść. Dodać cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy i ugniatać do uzyskania gładkiego, równomiernego ciasta. Zawinąć je w kulkę, zapakować w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie zrobić zalewę – połączyć wszystkie składniki i dobrze je wymieszać. Powstanie bardzo płynna masa, ale nie należy się obawiać – świetnie zapiecze się w piekarniku. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i cieniutką warstwę ułożyć w posmarowanej masłem formie na tartę. Ciasto można delikatnie ponakłuwać widelcem. Na cieście poukładać odsączone wiśnie bez pestek, a potem zalać je masą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec tartę przez 30-40 minut.
Czekoladowo-malinowa tarta bez pieczenia
Składniki na ciasto:
- 160 g ciasteczek typu Oreo
- 160 g kruchych ciastek kakaowych
- 70 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- masło do posmarowania formy
Krem:
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- oraz 500g malin
PRZYGOTOWANIE:
Formę do tarty wysmarować masłem. Ciastka włożyć do melaksera lub misy blendera, dodać roztopioną czekoladę i roztopione masło i dokładnie zmiksować na pastę. Powstałą mieszanką wyłożyć spód i boki formy, uklepać i mocno docisnąć. W rondelku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewając śmietankę mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać pokrojone masło i zagotować co chwilę mieszając. Po zagotowaniu przelać do czystej miski i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Masę czekoladową wylać na spód i wstawić do lodówki. Ułożyć maliny gdy masa trochę stężeje (ok. 1/2 godziny). Schładzać jeszcze ok. 2 godzin lub do czasu, gdy masa całkowicie zesztywnieje.
Królewskie torty 😀