Zupa arabska na bazie gulaszu mięsnego, pomidorów i grochu to popularne danie naszych sąsiadów z Bliskiego Wschodu. Składniki warzywne mogą różnić się od siebie w zależności od kraju. Rzućcie okiem na naszą propozycję!
Składniki (4 porcje):
- groch włoski (40 g),
- wołowina na gulasz lub mięso z kurczaka (350 g),
- pomidory (5 sztuk),
- ziemniaki (2 małe sztuki),
- fasolka szparagowa (100 g),
- bób świeży lub mrożony (80 g),
- cebula (2 małe),
- woda (2 litry),
- cukinia (1 sztuka),
- zielona papryka (1 sztuka),
- świeża mięta i kolendra (po 1 łyżeczce),
- papryka suszona (1 łyżka),
- przecier pomidorowy (1 łyżka),
- oliwa z oliwek (2 łyżki),
- cienki makaron (90 g),
- sól, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Groch zalewamy wodą i odstawiamy na 8 godzin. Po upływie tego czasu odcedzamy. Oliwę wlewamy do garnka, podgrzewamy i smażymy na niej pokrojoną cebulę. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z cebulą. W czasie, gdy mięso przyjemnie skwierczy w garnku, zabieramy się za pozostałe składniki. Pomidory parzymy chwilkę we wrzątku i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Fasolkę szparagową kroimy na pół, ziemniaki w kostkę i wraz z bobem wsypujemy do reszty składników. Liście mięty i kolendry oddzielamy od korzonków – umyte korzonki związane sznureczkiem wrzucamy do garnka.
Do wywaru dodajemy groch, pieprz, suszoną paprykę oraz przecier pomidorowy rozpuszczony w wodzie. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy, aż groch zmięknie (to będzie trwało około 1 godziny). Doprawiamy solą.
Paprykę i cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, a następnie zalewamy wodą (tak by jarzyny były zakryte na około 5 cm powyżej ich poziomu). Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i częściowo pod przykryciem gotujemy jeszcze 20 minut. Liście mięty i kolendry siekamy drobno.
W rękach kruszymy makaron, wsypujemy do garnka i gotujemy przez 5 minut. Wyjmujemy związane korzonki ziół, a zamiast nich dodajemy posiekane liście. Serwujemy po prostu w miseczkach. Przed łapczywym pochłonięciem całości od razu, powstrzymuje nas jedynie… dobre wychowanie! Smacznego!