SŁODKIE KRUCHE CIASTO DO TART

Doskonałe, kruche ciasto do słodkich wypieków przypomina swoją konsystencją masę plastyczną, dzięki czemu lekko się rozwałkowuje, ale można nim również bez wysiłku i użycia wałka – wylepić formę. Delikatnie maślany smak świetnie pasuje do każdego nadzienia owocowego lub słodkich mas.

CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka.
Mąkę należy przesiać, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i ustawić na pieczenie góra/dół.

PRZYGOTOWANIE:

Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy 26-30 cm. Brzegi wyrównujemy ostrym nożem i delikatnie dociskamy. Podpiekamy przez około 10 minut, wyłożone folią aluminiową wysypaną grochem lub kaszą, a następnie pieczemy odkryte jeszcze przez około 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *