SMAŻONY MAKARON BAMI GORENG

Bami Goreng to pochodzące z Indonezji proste w przygotowaniu i niesamowicie aromatyczne danie z makaronem. Idealne dla fanów kuchni azjatyckiej, którzy jednak nie przepadają za zbyt pikantnym smakiem. Bami goreng wyróżnia się korzenno-słodkim aromatem i nie musi być bardzo ostre.

Składniki:

  • 450 g krewetek, 
  • 450 g fileta z piersi kurczaka, 
  • 600 g makaronu jajecznego, 
  • 240 g bok choy lub białej kapusty, 
  • 270 g czerwonej papryki,
  • 120 g cebuli,      
  • 300 g pomidorów,      
  • 150 g kiełków fasoli,     
  • 240 g tofu,     
  • 2 jaja,     
  • 450 ml sosu chili,    
  • sól – do smaku,
  • młoda cebulka – do dekoracji,
  • szalotka – do dekoracji. 

PRZYGOTOWANIE:

Krewetki i kurczaka czyścimy. Kurczaka kroimy w kostkę. Makaron gotujemy. Warzywa myjemy i kroimy: bok choy/kapustę, paprykę i cebulę w paski, pomidory w kostkę. Krewetki i kurczaka smażymy na woku i odstawiamy. Na osobnym woku podsmażamy warzywa, kiełki fasoli i makaron, na koniec dodajemy jaja tak, by się ścięły. Dodajemy do smaku sos chili i sól. Mieszamy z krewetkami i kurczakiem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *