Bami Goreng to pochodzące z Indonezji proste w przygotowaniu i niesamowicie aromatyczne danie z makaronem. Idealne dla fanów kuchni azjatyckiej, którzy jednak nie przepadają za zbyt pikantnym smakiem. Bami goreng wyróżnia się korzenno-słodkim aromatem i nie musi być bardzo ostre.
Składniki:
- 450 g krewetek,
- 450 g fileta z piersi kurczaka,
- 600 g makaronu jajecznego,
- 240 g bok choy lub białej kapusty,
- 270 g czerwonej papryki,
- 120 g cebuli,
- 300 g pomidorów,
- 150 g kiełków fasoli,
- 240 g tofu,
- 2 jaja,
- 450 ml sosu chili,
- sól – do smaku,
- młoda cebulka – do dekoracji,
- szalotka – do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki i kurczaka czyścimy. Kurczaka kroimy w kostkę. Makaron gotujemy. Warzywa myjemy i kroimy: bok choy/kapustę, paprykę i cebulę w paski, pomidory w kostkę. Krewetki i kurczaka smażymy na woku i odstawiamy. Na osobnym woku podsmażamy warzywa, kiełki fasoli i makaron, na koniec dodajemy jaja tak, by się ścięły. Dodajemy do smaku sos chili i sól. Mieszamy z krewetkami i kurczakiem.