Soczewica – niekwestionowana królowa roślin strączkowych

Soczewica, ze względu na ogromną ilość białka, którą dostarcza organizmowi, bardzo często dodawana jest do dań roślinnych. Czy znacie wszystkie jej właściwości? Krótko mówiąc: czy wiecie, dlaczego warto jeść ją choćby raz w tygodniu?

Czym tak naprawdę jest soczewica? To roślina strączkowa, której jadalną częścią są dość duże, płaskie nasiona o ostrych brzegach. W strukturze nie odbiega od większości strączkowych – jest zwarta i ciut mączna, a w jej nienarzucającym smaku można wyczuć orzechowy aromat.

Jej pozytywny wpływ na organizm zobaczyć można na każdym – dosłownie! – poziomie, począwszy od pojedynczych komórek – bogactwo witamin z grupy B reguluje ich metabolizm. Uważa się też, że odkryte ostatnio w soczewicy taniny mogą chronić organizm przed nowotworami. Wprowadzenie do posiłków soczewicy stabilizuje też poziom cukru we krwi i obniża ilości szkodliwego cholesterolu LDL. Jej szczególnie zbawienny wpływ można zaobserwować w przypadku układu krwionośnego, ponieważ zmniejsza ona ryzyko choroby niedokrwiennej serca o ponad 80 procent. Dodatkowo zawarty w niej błonnik usprawnia procesy trawienne, a ogromna ilość białka zapewnia siłę tkankom i energię całemu organizmowi!

W menu Restauracji Olimp znajdziecie soczewicę w wielu odsłonach, m.in. w pierogach z zieloną soczewicą, zupie dahl z czerwonej soczewicy czy też w marokańskiej harirze, której możecie spróbować już w najbliższy poniedziałek podczas Roślinnych Poniedziałków!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *