Soki warzywno-owocowe to smaczna pomoc na wiele dolegliwości. Warunkiem jest ich regularne picie i staranne wybieranie składników. Przygotowaliśmy kilka przepisów, które świetnie smakują oraz przysłużą się Waszemu dobremu samopoczuciu! Spróbujcie!
Sok na piękną skórę Ten sok to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, a to one powodują starzenie się skóry i całego organizmu.Składniki:
- 1,5 szklanki wody, jogurtu lub naturalnego soku aloesowego
- 1 szklanka borówek
- ½ szklanki truskawek
- 1 duży liść kapusty (usuwamy wcześniej twardy głąb)
- ½ buraka
Składniki:
- 2 szklanki wody kokosowej
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 banana
- mały kawałek imbiru (ok. 3 cm)/li>
- 1/2 awokado
- garść bazylii
- 3 suszone figi
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Sok nadaje się od razu do picia. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Sok zmniejszający ochotę na słodycze
Ochota na słodycze dopada nas, gdy poziom cukru we krwi spada zbyt gwałtownie. Najczęściej dzieje się tak krótko po zjedzeniu przekąski lub posiłku składającego się z cukrów prostych. W takiej sytuacji bardzo dobrym wyjściem jest sok z łodyg selera naciowego i jabłek. Orzeźwiający smak warzywa neutralizuje pochodzącą z owoców słodycz napoju. Jednocześnie seler zawiera elektrolity i minerały, które hamują ochotę na „słodkie”. Cynamon również ma w sobie związki, które pomagają regulować poziom cukru we krwi.
Składniki:
- 2 jabłka
- 8 łodyg selera naciowego
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki soku dokładnie blendujemy. Jeśli napój jest dla nas zbyt gęsty, możemy do niego dodać odrobinę wody niegazowanej lub naturalnej wody aloesowej.
Sok na spokojny sen Osoby, które po ciężkim dniu chcą się wyciszyć i odprężyć, powinny sięgać po szpinak. Zawiera tryptofan, aminokwas o właściwościach relaksacyjnych, który ułatwia zasypianie. Z kolei zawarte w brokule i selerze naciowym witaminy z grupy B wzmacniają działanie systemu nerwowego.
Składniki:
- 2 garści świeżego szpinaku
- 3-4 surowe różyczki brokułów
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 małe marchewki
PRZYGOTOWANIE:
Marchew kroimy w plasterki i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w blenderze. Miksujemy aż do uzyskania gęstego, lecz aksamitnego soku.
Na zdrowie!