Meksykański sos czekoladowy mole

Do otrzymania oryginalnego mole potrzeba przynajmniej kilka gatunków ostrych papryczek, takich jak chipotle, pasilla, chilguacle negro, mulatto, guajillo czy ancho. Papryczki te nie są łatwo dostępne w Polsce, dlatego zastępować je możemy tymi , które znajdziemy w supermarketach (naszą propozycję znajdziecie niżej). Najważniejszym składnikiem sosu mole jest oczywiście czekolada, na której dostatek nie możemy narzekać, więc wciąż możemy uzyskać bardzo przyzwoity sos mole zaopatrując się na naszej szerokości geograficznej. Jest na pewno warty podjęcia wysiłku przygotowania go, smakuje wyśmienicie z różnymi rodzajami mięs – np. z pieczenią z indyka lub kurczaka.

Składniki:

  • gorzka czekolada (100 g),
  • bulion drobiowy (2 szklanki),
  • ostra papryka/suszone papryczki chili (3 łyżeczki/8 papryczek),
  • oliwa z oliwek (3 łyżki),
  • czosnek (3 ząbki),
  • cebula cukrowa (2 średnie sztuki),
  • anyż (3 gwiazdki),
  • cynamon (pół łyżeczki),
  • goździki (4 sztuki),
  • migdały w płatkach (pół szklanki),
  • solone orzeszki ziemne (ćwierć szklanki),
  • rodzynki (ćwierć szklanki),
  • nasiona kolendry (pół łyżeczki),
  • sezam (ćwierć szklanki),
  • mąka (1 łyżka).

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na którą wrzucamy papryczki chili (lub startą ostrą paprykę), obraną i pokrojoną w średniej grubości plastry cebulę i czosnek, oraz przyprawy: anyż, cynamon, goździki, migdały oraz orzeszki. Smażymy całość na średnim ogniu około 10 minut, uważając przy tym, aby żaden składnik się nie przypalił. Pod koniec smażenia dodajemy rodzynki i kolendrę. Następnie usuwamy duże przyprawy, takie jak goździki i anyż i dolewamy 2 szklanki bulionu drobiowego. Gotujemy wszystko na dużym ogniu przez 5 minut, później ściągamy z ognia i po ostygnięciu wywaru, miksujemy go blenderem na gładką masę. Zmiksowany sos ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy do niego połamaną na mniejsze kawałki tabliczkę czekolady i mieszamy do rozpuszczenia się tabliczki. Takim sosem polewamy przygotowane przez nas mięso, a z wierzchu posypujemy je chwilę podprażonym sezamem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *