SOS ENCHILADA

Doskonale pasuje do pieczonych jajek lub jako baza meksykańskiego dipu. Wystarczy kilkanaście minut, by stworzyć pyszny sos.

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki oleju,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka kminu mielonego,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • 4 szklanki wody,
  • 450 g pasty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli i granulowanego czosnku,
  • sól do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę z pieprzem i olejem smażyć na małym ogniu, aż do zrumienienia. Dodajemy następnie pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 20-30 minut, do chwili aż odparuje i zgęstnieje. Można przechowywać w słoiczkach, krótko wcześniej pasteryzując.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *