SOS Z PRAŻONYCH PESTEK SŁONECZNIKA

Pyszny i aromatyczny towarzysz każdej uczty grillowej. Podany z pieczonym mięsem czy ulubioną surówką, będzie doskonałym dopełnieniem ich smaku.

Czas przygotowania: 30 minut

SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):

  • 1 szklanka pestek słonecznika,
  • 1 duża cebula,
  • 2 szklanki gorącej wody,
  • 1 płaska łyżeczka majeranku,
  • ½ łyżeczki cząbru – opcjonalnie,
  • 2-3 listki laurowe,
  • 2-3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz ziołowy.

PRZYGOTOWANIE: Słonecznik prażymy na złoty kolor i miksujemy blenderem, powoli dolewając szklankę gorącej wody. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy zmiksowany słonecznik, pół szklanki wody, pół łyżeczki soli i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy roztarty w palcach majeranek i cząber. Cedzimy sos z listków, ziela i ziół. Miksujemy, dolewamy wodę (jeśli jest zbyt gęsty). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy i trochę soku z cytryny. Gorącym sosem możemy polać grillowane mięso, warzywa czy kaszę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *