Spaghetti z cukinią

Makaron ze szpinakiem to zawsze idealne połączenie. Do tego cukinia, która doskonale się z nimi komponuje i dodaje daniu nowego oblicza.

Składniki:

  • 500 g makaronu,
  • 2 cukinie,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 100 g pesto z bazylii,
  • parmezan,
  • świeża bazylia lub roszponka,
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE: Gotujemy makaron. Cukinię kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i grillujemy cukinię z obu stron, aż się zarumieni. Doprawiamy pieprzem i solą. Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak i dusimy 3 minuty. Przyprawiamy pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z pesto. Na ciepłym talerzu układamy cukinię, szpinak i wieżę z makaronu. Posypujemy parmezanem i dekorujemy ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *