Makaron ze szpinakiem to zawsze idealne połączenie. Do tego cukinia, która doskonale się z nimi komponuje i dodaje daniu nowego oblicza.
Składniki:
- 500 g makaronu,
- 2 cukinie,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 250 g świeżego szpinaku,
- 100 g pesto z bazylii,
- parmezan,
- świeża bazylia lub roszponka,
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy makaron. Cukinię kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i grillujemy cukinię z obu stron, aż się zarumieni. Doprawiamy pieprzem i solą. Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak i dusimy 3 minuty. Przyprawiamy pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z pesto. Na ciepłym talerzu układamy cukinię, szpinak i wieżę z makaronu. Posypujemy parmezanem i dekorujemy ziołami.