Stosujemy dobre praktyki!

Zależy nam na tym, aby produkty z których gotujemy były najwyższej jakości. Wierzymy, że ich jakość w połączeniu z umiejętnościami naszych kucharzy zapewnią najlepszy smak, zdrowie i dobre samopoczucie naszych klientów.

Jak wyglądają Restauracje Olimp od kuchni?

Nie chcemy, aby odpowiedź była tajemnicą. Poniżej prezentujemy listę wymagań dla poszczególnych produktów. Dowiesz się z niej jak selekcjonujemy i sprawdzamy składniki zanim trafią do naszej kuchni i zanim stworzymy z nich śniadania, obiady, desery, napoje.

Dzięki tym zasadom, jesteśmy w stanie eliminować zagrożenia związane z zepsuciem potraw, zatruciami pokarmowym czy utylizować odpady i zarządzać stratami.

Jedząc w Restauracji Olimp, możesz mieć pewność, że jedzenie jest bezpiecznie przygotowane.


WYMAGANIA OGÓLNE DLA PRZYJMOWANYCH TOWARÓW:

• Jakość przyjmowanego surowca musi odpowiadać normom handlowym oraz wymaganiom specyfikacji wewnętrzne zamawiającego, czyli właściwości środków spożywczych określonych jako pożądane – stan idealnych do małych odchyleń.

• Jakość organoleptyczną żywności, której nie można ocenić przy przyjęciu towaru, sprawdza się przy produkcji. W przypadku nie spełnienia wymagań surowiec zostaje zwrócony do dostawcy a fakt odnotowany w „Rejestr przyjęcia towaru”.

• W przypadku środków spożywczych po dacie minimalnej trwałości lub przekroczonym terminie przydatności do spożycia nastąpi odmowa przyjęcia, odnotowana w „Rejestrze przyjęcia towaru” jako „dostawa wadliwa”.

• Materiał opakowaniowy i transportowy musi być dopuszczony do kontaktu z żywnością.


WYMAGANIA SZCZEGÓŁOWE W PODZIALE NA KATEGORIE PRODUKTÓW:

GRUPA 1: Warzywa, owoce i kwaszonki warzywne

Wymagania jakie powinny spełniać dostarczane warzywa i owoce:

• Świeże, czyste, zdrowe;

• Bez uszkodzeń mechanicznych i oznak zwiędnięcia;

• Wolne od zanieczyszczeń;

• Wolne od obcych zapachów i smaków, pleśni, zmian gnilnych;

• Bez oznak wyrośnięcia, gnicia, uszkodzenia przez szkodniki, mróz lub słońce;

• Właściwie obcięte;

• Typowe w kształcie.

Wymagania szczegółowe poszczególnych grup asortymentowych – wymagane właściwości żywności:

GRUPA 2: Mrożonki owocowe i warzywne

GRUPA 3: Warzywa utrwalone termicznie – konserwy warzywne – groszek, kukurydza, pomidory itp.

 

GRUPA 4: Marynaty warzywne: ogórki konserwowe, papryka

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *