Zależy nam na tym, aby produkty z których gotujemy były najwyższej jakości. Wierzymy, że ich jakość w połączeniu z umiejętnościami naszych kucharzy zapewnią najlepszy smak, zdrowie i dobre samopoczucie naszych klientów.
Jak wyglądają Restauracje Olimp od kuchni?
Nie chcemy, aby odpowiedź była tajemnicą. Poniżej prezentujemy listę wymagań dla poszczególnych produktów. Dowiesz się z niej jak selekcjonujemy i sprawdzamy składniki zanim trafią do naszej kuchni i zanim stworzymy z nich śniadania, obiady, desery, napoje.
Dzięki tym zasadom, jesteśmy w stanie eliminować zagrożenia związane z zepsuciem potraw, zatruciami pokarmowym czy utylizować odpady i zarządzać stratami.
Jedząc w Restauracji Olimp, możesz mieć pewność, że jedzenie jest bezpiecznie przygotowane.
WYMAGANIA OGÓLNE DLA PRZYJMOWANYCH TOWARÓW:
• Jakość przyjmowanego surowca musi odpowiadać normom handlowym oraz wymaganiom specyfikacji wewnętrzne zamawiającego, czyli właściwości środków spożywczych określonych jako pożądane – stan idealnych do małych odchyleń.
• Jakość organoleptyczną żywności, której nie można ocenić przy przyjęciu towaru, sprawdza się przy produkcji. W przypadku nie spełnienia wymagań surowiec zostaje zwrócony do dostawcy a fakt odnotowany w „Rejestr przyjęcia towaru”.
• W przypadku środków spożywczych po dacie minimalnej trwałości lub przekroczonym terminie przydatności do spożycia nastąpi odmowa przyjęcia, odnotowana w „Rejestrze przyjęcia towaru” jako „dostawa wadliwa”.
• Materiał opakowaniowy i transportowy musi być dopuszczony do kontaktu z żywnością.
WYMAGANIA SZCZEGÓŁOWE W PODZIALE NA KATEGORIE PRODUKTÓW:
GRUPA 1: Warzywa, owoce i kwaszonki warzywne
Wymagania jakie powinny spełniać dostarczane warzywa i owoce:
• Świeże, czyste, zdrowe;
• Bez uszkodzeń mechanicznych i oznak zwiędnięcia;
• Wolne od zanieczyszczeń;
• Wolne od obcych zapachów i smaków, pleśni, zmian gnilnych;
• Bez oznak wyrośnięcia, gnicia, uszkodzenia przez szkodniki, mróz lub słońce;
• Właściwie obcięte;
• Typowe w kształcie.
Wymagania szczegółowe poszczególnych grup asortymentowych – wymagane właściwości żywności:
GRUPA 2: Mrożonki owocowe i warzywne
GRUPA 3: Warzywa utrwalone termicznie – konserwy warzywne – groszek, kukurydza, pomidory itp.
GRUPA 4: Marynaty warzywne: ogórki konserwowe, papryka
Najważniejsze, żeby były dogotowane, a nie surowe.