Pyszna i pasująca do wielu dań mięsnych lub jako lekka, samodzielna przekąska. Dobrze schłodzona zyskuje winny, orzeźwiający posmak, który pokochają nawet Ci, którzy stronią od warzyw w jakiejkolwiek postaci. Spróbujcie jej koniecznie!
SKŁADNIKI:
- 1 kg białej kapusty,
- 2 cebule,
- 2 łyżki chrzanu,
- 1 marchewka,
- 150 g majonezu,
- 50 ml białego octu winnego,
- 3 łyżki cukru,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę szatkujemy na najgrubszych oczkach, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki i cebule pokrojone w kostkę. Następnie ścieramy marchewkę na tych samych oczkach co kapustę, dodajemy majonez, cukier, ocet winny i chrzan. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.