Na specjalną prośbę fanki i klientki Restauracji Olimp zdobyliśmy od naszego Szefa Kuchni przepis na surówkę, której składnikiem głównym jest seler naciowy. To kompozycja smaków łagodnych z kwaśnymi, warzyw z owocami – a za uczucie sytości na długo odpowiada pokrojony w kostkę wędzony kurczak. Od teraz możecie ją mieć również w swoich domach. Życzymy smacznego!
Składniki (4 porcje)
- seler naciowy (1 pęczek),
- kurczak wędzony (1 udko),
- ananas (1 mała puszka),
- rzodkiewka (1 pęczek),
- kukurydza (1 mała puszka),
- kiść czerwonych winogron (ok. 150 g),
- szczypiorek (1 wiązka),
- jogurt naturalny (150 ml),
- majonez (2 łyżki),
- sól, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Seler naciowy, winogrono, rzodkiewkę i szczypiorek myjemy i kroimy (rzodkiewkę w cienkie plastry, seler w kostkę, winogrono na pół). Kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w grubszą kostkę. Ananasa i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Mieszamy z jogurtem naturalnym i majonezem, doprawiamy przyprawami do smaku. Sałatka gotowa!