Surówka z selera naciowego z kurczakiem i owocami

Na specjalną prośbę fanki i klientki Restauracji Olimp zdobyliśmy od naszego Szefa Kuchni przepis na surówkę, której składnikiem głównym jest seler naciowy. To kompozycja smaków łagodnych z kwaśnymi, warzyw z owocami – a za uczucie sytości na długo odpowiada pokrojony w kostkę wędzony kurczak. Od teraz możecie ją mieć również w swoich domach. Życzymy smacznego!

Składniki (4 porcje)

  • seler naciowy (1 pęczek),
  • kurczak wędzony (1 udko),
  • ananas (1 mała puszka),
  • rzodkiewka (1 pęczek),
  • kukurydza (1 mała puszka),
  • kiść czerwonych winogron (ok. 150 g),
  • szczypiorek (1 wiązka),
  • jogurt naturalny (150 ml),
  • majonez (2 łyżki),
  • sól, pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Seler naciowy, winogrono, rzodkiewkę i szczypiorek myjemy i kroimy (rzodkiewkę w cienkie plastry, seler w kostkę, winogrono na pół). Kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w grubszą kostkę. Ananasa i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Mieszamy z jogurtem naturalnym i majonezem, doprawiamy przyprawami do smaku. Sałatka gotowa!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *