Sushi z tortilli

Jak połączyć przekąski dla fanów sushi i kuchni meksykańskiej? Mamy na to sposób! To idealna przekąska na sylwestrową imprezę. Kolorowe roladki z awokado i łososiem przypadną Twoim gościom do gustu. 

Składniki:

  • opakowanie tortilli,
  • ryż do sushi,
  • ocet ryżowy,
  • awokado,
  • świeży ogórek,
  • łosoś wędzony w płatach,
  • wasabi,
  • sezam.

PRZYGOTOWANIE:

Placki tortilli rozkładamy na folii i lekko namaczamy je wodą. Gotujemy ryż do sushi (20 minut) i dolewamy ocet ryżowy do smaku. Ogórka i awokado kroimy na cieńsze plasterki. Plastry łososia rozcinamy na mniejsze części. Schłodzony ryż rozkładamy na tortilli. Dodajemy ogórka, awokado i łososia. Doprawiamy chrzanem wasabi i delikatnie zawijamy. Za pomocą ostrego noża tniemy na kawałki, na kształt sushi. Wkładamy do każdego wykałaczkę. Prażymy sezam i posypujemy sushi. Podajemy z dodatkiem sosu sojowego lub chili.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *